Home Koronavirus Od ponedjeljka proširene mjere. Evo gdje će vam sve trebati COVID potvde

Od ponedjeljka proširene mjere. Evo gdje će vam sve trebati COVID potvde

PODIJELITE

Od 15. studenog kreću proširene COVID mjere koje će obuhvatiti proširenje covid potvrda. Kako su naveli na konferenciji, u sustavu će se sada to odnositi na 270 tisuća zaposlenika na koje se do sada nije odnosilo.

Covid potvrde bit će potrebne kako za zaposlenike, tako i za građane koji dolaze u državne i javne službe. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama bit će diskrecijska odluka svakog fakulteta. “Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna covid potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela virus ili je cijepljena. Odluka se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave”, rekao je Božinović.

Potvrde će se morati predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati na uvid osobi koju će poslodavac odrediti. Osobe koje nemaju potvrde morat će se testirati dva puta tjedno.

Ne odnosi se na studente i učenike

Božinović je istaknuo kako se ovo ne odnosi na učenike, studente, osobe mlađe od 16 godina te one koji dovode djecu u ustanovu ili one osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe. Također, ne odnosi se niti na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo.

Stožer je također produžio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

Navode i kako ove mjere nikako ne limitiraju ljudska prava. “Možemo naše teško bolesne sugrađane koji leže u bolnicama i na respiratorima pitati jesu li oni u stanju konzumirati svoja prava i slobode. Stoga imajmo to na umu kad je riječ o novim mjerama, one su tu radi zajedničke sigurnosti. Mogu to usporediti sa slobodom upravljanja osobnim automobilom. I tu se moramo pridržavati određenih prava i ne smijemo ugrožavati druge ljude. Prolazak kroz crveno nije pravo, time se ugrožavaju tuđi životi”, rekao je Beroš.

Cijene testova kod privatnih institucija ne mogu određivati

Capak je rekao da privatnim testnim mjestima neće i ne mogu određivati cijenu testova. Inače će korisnici testova plaćati test, a za zaposlene će biti besplatan. Po pitanju svega najavljene su i kontrole.

Za sada nema odluke hoće li iste biti potrebne za kafiće, restorane i teretane.