Home Izdvojeno OBILJEŽILI SVJETSKI DAN VODA Mladi ekolozi kušali vodu na vodocrpilištu: Bez nje...

OBILJEŽILI SVJETSKI DAN VODA Mladi ekolozi kušali vodu na vodocrpilištu: Bez nje nema života

PODIJELITE

Jeste li znali da svakog dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara vode samo na ispiranje wc-a, da jedan od šest ljudi na Zemlji nema dovoljnu količinu pitke vode, a da svakodnevno od posljedica nedostatka vode umire 3.800 djece?

Mladi ekolozi Osnovne škole Eugena Kumičića, u povodu Svjetskog dana voda, posjetili su vodocrpilište s kojeg se vodom opskrbljuju svi velikogorički potrošači, ali i građani Zagreba.

voda1

Riječ je o ekološkoj skupini ‘Mladi čuvari prirode’, koja je odlučila istražiti ima li Gorica dovoljno vode te kakvu vodu piju.

– Ja sam ovdje kako bi naučio što više o vodi, kako voda prolazi cijevima i stiže do stanova – rekao je Antonio, dok je Luka svjestan da bez pitke vode nema života.

– Pa, voda je važna da možemo hidrirati organizam i da možemo živjeti, jer voda je izvor života – kaže Luka, koji je zajedno s kolegama kušao vodu iz bunara dubokog 40 metara.

PREVENTIVNO KLORIRANJE

– Pumpa nam je spuštena na dubinu od 20 do 28 metara, što ovisi od bunara do bunara. Ona gura vodu od 180 do 220 litara u sekundi. Ta voda je čista, potrebno je samo preventivno klorirati – ispričao je voditelj Sektora mreža VG Vodoopskrbe, Mladen Šeštarec.

voda2
aa– U povodu svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, došli smo pogledati od kuda građani Velike Gorice i okolice dobivaju pitku vodu. Cilj nam je da učenici i nakon što odrastu čuvaju prirodu i brinu se za nju te da štede i paze na pitku vodu – kazala je učiteljica Ljubica Bučanac.

Autotim

ZAGREBU I 15 MILIJUNA KUBIKA GODIŠNJE

Iz VG Vodoopskrbe ističu kako područje grada Velike Gorice opskrbljuju s tri milijuna kubika godišnje, dok cijevima prema Zagrebu odlazi znatno više vode – u prošloj godini šest i pol milijuna kubika, ali samo zato jer nije bila sušna godina.

– Ove godine ako bude suša, Zagreb će vjerojatno uzimati više vode. Priješnjih sušnih godina, Zagrebu smo isporučivali čak 15 milijuna kubika – napomenuo je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak.

PROČISTAČ OD 55 MILIJUNA EURA

Gorica posjeduje čak pet bunara, a vode ima toliko da su u funkciji samo tri, dok dva stoje u pričuvi i svakog trenutka se mogu aktivirati. Pumpe bi prema potrebi tako mogle povući čak 900 litara čiste, pitke vode, u samo jednoj sekundi.

barisic

aa– Mi uz vodu živimo i od nje bi trebali živjeti. Zato je i ta naša borba za vodu bila opravdana. Što se tiče vodoopskrbog sustava, mi smo pred jednim povijesnim iskorakom, a to je europski projekt pročistača vrijedan 55 milijuna eura, koji će početi ove godine, a za koji smo dobili bespovratna sredstva, nešto manje od četiri milijuna kuna. Proširit ćemo kanalizacijsku mrežu i zamijeniti dotrajalu – najavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

voda-kontrola

SVAKODNEVNE KONTROLE

Goričani piju vodu dobre kvalitete, ona je tvrda što odgovara ljudskom organizmu, ali ne i perilici rublja. Laboratorijske analize i kontrole su svakodnevne.

– Dnevno se obilazi teren i uzimaju uzorci, kako bi se provjeravalo treba li vodu dodatno klorirati – dodao je Stjepan Rak.