Home Vijesti Obilježen blagdan sv. Izidora te 170. godišnjica kapelice

Obilježen blagdan sv. Izidora te 170. godišnjica kapelice

PODIJELITE

U župi sv Juraj, mučenik i Ime Marijino u Odri, obilježen je blagdan sv. Izidora, ratara, ujedno i 170. obljetnica kapelice uz groblje i prvog spomena kipa sv Izidora 1749. godine.

Bio je on svetac, nepismeni seljak, koji je veliku važnost poklanjao i vrijednome radu i svakodnevnoj molitvi, a isticao se ljubavlju i samilošću prema siromasima.

Ivan Nađ pomogao istražiti povijest sv. Izidora

Župnik, vlč Vladimir Cvetnić u propovijedi je zahvalio Ivanu Nađu, zmaju Brezanskom od Hrvata, za istraženu povijest i podatke: u zapisu 1852. g. se navodi „župljani Odre podigli kod groblja kip sv Izidora seljaka“, a sada je potvrđeno da je kip bio u kapeli sv Magdalene u Lomnici Gornjoj.

Jeste li znali?

Štovanje sv Izidora, seljaka, u Turopolje su proširili Isusovci osnivanjem „Bratovština svetog Izidora“. U župi sv Klare, djevice u Zapruđu osnovana je 1758, a u župnoj crkvi bočni oltar sa slikom sv Izidora i Marice. Isusovac Juraj Mulih ( rođen u Hrašću Turopoljskom 1694.), duhovni pisac i misionar napisao je „Pravila“ 1746., a isusovac Ljudevit je 1625 osnovao „Bratovštinu….“ Bratovština je djelovala sigurno i u Župi Odra , te u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom gdje u crkvi oltar sa slikom sv Izidora i njegove supruge.