Home Gospodarstvo Novi udar na standard – poskupljuje voda!

Novi udar na standard – poskupljuje voda!

PODIJELITE

Naknada za korištenje voda od 1. travnja povećava se sa sadašnjih 1,35 kuna po kubiku na 2,85 kuna, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Prosječnom kućanstvu koje troši 20 kubičnih metara vode mjesečno, računi će biti do 30 kuna veći.

TREBA NAMAKNUTI MILIJARDU I POL EURA

Kao razlog poskupljenja ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naveo je investicije koje je Hrvatska do 2023. godine dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našeg EU članstva. Europska unija je za projekte pripremila tri milijarde eura, dok Hrvatska mora osigurati milijardu i pol eura. Taj će se novac većim dijelom osigurati upravo iz naknade za korištenje voda.

SKOČILA ZA 350 POSTO

2010. godine naknada za korištenje voda iznosila je 0,80 kuna po metru. 2012. je povećana na 1,35 kuna, a danas na 2,85 kuna. Naknada je tako u manje od četiri godine skočila za 350 posto.

50 KUNA PO PUTNIČKOM MJESTU

Mijenja se i visina naknade za korištenje voda za splavarenje, uključujući rafting, vožnju kanuima i drugim sličnim plovilima, ako se te djelatnosti obavljaju kao gospodarske. Ona iznosi 50 kuna godišnje po svakom putničkom mjestu u plovilu, neovisno o popunjenosti.