Home Crna Kronika Nova prevara: Dostave paket koji niste naručili, pa traže da platite poštarinu...

Nova prevara: Dostave paket koji niste naručili, pa traže da platite poštarinu 20 eura

Upozorite svoje starije ukućane da ne nasjedaju na ovu sve popularniju prevaru

PODIJELITE

Da prevaranti mogu biti inovativni i kreativni, nažalost se mnogo građana već uvjerilo. Nakon što su pokušavali s prijevarnim porukama iznuđivati novac, sada se pojavila “nova fora” na tržištu s kojom uzimaju novac.

Nekoliko nam se građana požalilo da su primili pakete od različitih dostavljača, a koje nikada nisu naručili. Prije same dostave na telefonski broj bi im stigla poruka kako je njihov paket na putu, a onda bi im se i zaista pojavio dostavljač. Međutim, da bi paket preuzeli, potrebno je platiti poštarinu. Od građana saznajemo da je taj iznos bio od 5,99 eura do 19,99 eura. Naši čitatelji su odbili prihvatiti paket koji je nakon toga vraćen.

Paketi su stizali od različitih pošiljatelja za koje se navodi da im je djelatnost trgovina na malo preko pošte ili interneta. Slučaj je prijavljen udruzi potrošača.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača navode kako su imali neke slične slučajeve. “Po Zakonu nitko ne treba i ne mora preuzeti paket koji nisu naručili. Ako netko paket na kraju ipak preuzme i shvati da je prevaren, tu situaciju neka prijave Državnom inspektoratu. Od njih smo dobili naputak da svatko treba privatno prijaviti takve prevare.“, govore nam iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Ovakve prijevare najviše su opasne za starije građanstvo koje u neznanju može platiti paket i preuzeti ga. Ovim putem apeliramo da upozorite svoje starije ukućane i članove obitelji da ne nasjedaju na ovakve prijevare te da sve pakete koje nisu sami naručili prijave.