Home Izdvojeno Nasilje prestaje ovdje – dan ružičastih majica

Nasilje prestaje ovdje – dan ružičastih majica

PODIJELITE

Dan Ružičastih Majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježavamo danas – zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Nova Scotiji. Dan ružičastih majica od 2014. godine organizira se i u Hrvatskoj, a događaj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

U hrvatskim je školama svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja. Zlostavljanje je ne samo fizički nasrtaj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem.

Upravo iz tog razloga, ovoga petka u 10 sati će se u Dječjem vrtiću Velika Gorica obilježiti Dan ružičastih majica – Dan nenasilja među djecom kroz prezentaciju starije odgojne skupine. Mješovita skupina ranog učenja stranog jezika prezentirati će projekt Što više znam bolje mogu mijenjati svijet.

Na današnji dan organiziraju se razne aktivnosti po školama i na radnim mjestima te se nose ružičaste majice kako bi simbolizirali borbu protiv nasilja među vršnjacima. 

Sudionici i oni koji podržavaju program na današnji dan nose bilo koji odjevni predmet ružičaste boje (majica, traperice, tenisice, prsten, naušnice, narukvice) te samostalno ili grupno kreiraju poruke koje govore o borbi protiv nasilja.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje.

Obucite danas nešto ružičasto i budite i vi dio ove akcije.