Home Kultura Nagovor na ženski strip: Razgovor s ilustratoricom o stripovima koje su crtale...

Nagovor na ženski strip: Razgovor s ilustratoricom o stripovima koje su crtale i pisale žene

Susret će se održati u ponedjeljak, 13. ožujka, od 18 sati

PODIJELITE

Idućeg ponedjeljka, 13. ožujka, imat ćete priliku sudjelovati u razgovoru s Irenom Jukić Pranjić, strip-autoricom, ilustratoricom i animatoricom. U Gradskoj knjižnici ona stiže nagovoriti vas na ženski strip te objasniti da stripovi nisu samo zabava, već da progovaraju i o nekim vrlo važnim temama.

“Razgovarat ćemo o desetak stripova koje su nacrtale i napisale žene. Oni govore o ženskim iskustvima kroz razne generacije, educiraju i aktiviraju, jedan je biografija poznate francuske književnice, u nekim se pojavljuju neobične junakinje, a neki se bave i suvremenim fenomenima kao što su društvene mreže i mentalno zdravlje mladih. Doznat ćemo koje su njihove likovne posebnosti i vrijednosti i zašto ih vrijedi pročitati.”, objašnjavaju organizatori.

Susret u ponedjeljak, 13. ožujka od 18 sati će moderirati književna promotorica i prevoditeljica Romana Perečinec.

Irena Jukić Pranjić rođena je 1973. u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Odsjeku Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta. Članica je ULUPUH-a I HDLU-a. Profesionalno se bavi autorskim animiranim filmom od 2011., nakon desetljeća rada na autorskim stripovima i stripovima za djecu. Bavi se i pedagoškim radom-predaje u Osnovnoj školi Štefanje i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, zatim ilustracijom, uređivanjem knjiga i televizijskih serijala. Za svoje animirane filmove, stripove, ilustracije i pedagoški rad je više puta nagrađivana.