Home Crna Kronika Načelnik Postaje aerodromske policije Pleso pod istragom USKOK-a

Načelnik Postaje aerodromske policije Pleso pod istragom USKOK-a

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu za načelnika predložio određivanje istražnog zatvora

PODIJELITE
Foto: PUZ

Osnovano se sumnja je I. okr., u razdoblju od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici, kao načelnik Postaje aerodromske policije Pleso, pristao na traženje II. okr. da mu u više navrata na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb – Franjo Tuđman (MZLZ Franjo Tuđman) omogući carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Kako je objavljeno na stranicama USKOK-a, prvi okrivljenik je osigurao drugom okrivljeniku izlazak iz prostora MZLZ Franjo Tuđman osobno ili po njegovom nalogu posredstvom podređenih mu policijskih službenika, bez provođenja granične i carinske kontrole i time mu omogućio da prilikom više povrataka iz Istanbula u Hrvatsku izbjegne carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki prethodno pribavljene u Turskoj radi daljnje prodaje „na crno“ u Hrvatskoj. Također mu je na taj način omogućio i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega.

Nadalje, kako ističu iz USKOK-a, tijekom kolovoza i listopada 2021. godine, u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu, treći okrivljenik je, koristeći autoritet gradonačelnika Ivanić Grada, od prvog okrivljenika, kao načelnika Postaje aerodromske policije Pleso, zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade kao i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso za vrijeme putovanja, iako je bio svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso.

– Pristavši na traženje III. okr., I. okr. je u više navrata osigurao angažman podređenih mu policijskih službenika radi preuzimanja vozila kojim se koristio III okr. po njegovom dolasku do zgrade MZLZ Franjo Tuđman, a potom i za parkiranje i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso na području MZLZ Franjo Tuđman, kao i za prijevoz istog vozila natrag do aerodromske zgrade te njegove predaje III. okrivljenom po njegovom povratku iz inozemstva – piše na stranicama USKOK-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv načelnika Postaje aerodromske policije Pleso.