Home Izdvojeno Na vrijeme spriječena epidemija ospica: U Velikoj Gorici zabilježen jedan slučaj zaraze

Na vrijeme spriječena epidemija ospica: U Velikoj Gorici zabilježen jedan slučaj zaraze

PODIJELITE

Za razliku od Zagreba, u Zagrebačkoj županiji ne vlada epidemija ospica. Širenje te bolesti na vrijeme je zaustavila velikogorička epidemiološka služba. Od ospica se, naime, zarazio dječak iz Velike Gorice koji je prije mjesec i pol dana boravio u Bosni i Hercegovini. Njegovo liječenje počelo je odmah po povratku u Goricu. Bolest je trajala mjesec dana, a dijete je sada potpuno izliječeno.

– U cijeloj Zagrebačkoj županiji bio je samo jedan slučaj zaraze i to kod nas u Velikoj Gorici. U pitanju je dijete koje se zarazilo u Bosni i Hercegovini. U Velikoj Gorici je završio tijek bolesti, liječenje je počelo na vrijeme i na sreću nitko se od ostale djece kapljičnim putem nije zarazio – ističe voditeljica velikogoričke Epidemiološke službe Gordana Pajan Lehpaner.

SVE VEĆI OTPOR CIJEPLJENJU, A OSPICE SU NAJZARAZNIJA BOLEST

Riječ je o djetetu predškolske dobi koje nije bilo cijepljeno protiv ospica. Inače, cijepljenje je u Hrvatskoj obavezno, ali javlja se sve veći otpor među roditeljima. Liječnici su dužni prijaviti svakog roditelja koji ne želi cijepiti svoje dijete.

– Djeca se protiv ospica najprije cijepe s navršene prve godine života, a drugu dozu cjepiva prime kod upisa u prvi razred osnovne škole, nakon čega se postigne zaštita tijekom cijelog života. Kada vi imate procijepljenu populaciju, onda postoji zaštita u širenju epidemije – kaže epidemiologinja Pajan Lehpaner.

U slučaju da je veći broj necijepljenih osoba, postoji opasnost od širenja virusa ospica koji predstavlja jednu od najzaraznijih bolesti. Za širenje virusa potreban je kratkotrajan kontakt i mali broj klica da bi se kapljičnim putem inficirala druga osoba. Bolest je toliko opasna da može završiti smrću, jednako kao kod djece, tako i kod odraslih.

Od ospica u Hrvatskoj trenutačno boluje 60 osoba, a najviše zaraženih je na području Zagreba među romskom populacijom.

ospice1

KARAKTERISTIČAN OSIP PO CIJELOM TIJELU

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjunktivitisom i kašljem. Nakon toga stadija, 3. ili 4. dan bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje 4 do 5 dana, nakon čega se koža peruta.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je od prosinca 2014. zabilježeno nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva (iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije), a neki od importiranih slučajeva su rezultirali širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji, što je dovelo do nekoliko obiteljskih grupiranja ospica.