Home Izdvojeno Na VGF-u i ‘piljenje drva banzekom’: Nove skladbe oživjet će i stare...

Na VGF-u i ‘piljenje drva banzekom’: Nove skladbe oživjet će i stare velikogoričke običaje

PODIJELITE

Na svečanom druženju uz VGF i Jane, a ususret 7. velikogoričkom festivalu predstavljeno je 20 novih skladbi ovogodišnjeg VGF-a koje će uživo biti izvedene u dvorani srednjoškolskog centra u Velikoj Gorici, 14. prosinca 2014, s početkom u 20 sati.

– To su skladbe s turopoljskim motivima i tematikom, pa tako pjevamo o Turopolju, proščenju, ima tu i sakralnih i ljubavnih motiva, oživljavamo neke stare aktivnosti i običaje, a koje su opstale do danas kao što je piljenje drva banzekom, pjevamo o turopoljskim gudcima, o finim domaćim specijalitetima, ali i osobama koji su zaista nekad živjele u Turopolju, kao što je Cigan Janko“, rekao je umjetnički ravnatelj VGF-i voditelj orkestra, Ivica Potočnik.

potocnik

POLOVICA SKLADBI GOVORI O TUROPOLJU

Velikogoričkim je Festivalom u posljednjih šest godina prodefiliralo nekoliko stotina izvođača, pjevača, tamburaša i umjetnika, plasirane su 123 nove skladbe, od kojih polovica govori o Turopolju i ljubavi prema kraju.

starkelj

– Želja nam je bila stvoriti Festival koji će živjeti u Turopolju i koji će rasti s publikom. Želimo stvoriti pjesme koje će se slušati i pjevušiti i nakon Festivala.  Osim toga, želimo potaknuti na stvaranje mlade autore, profilirati nove izvođače, skladatelje, tekstopisce, dati mjesto tamburaškim sastavima i glazbenicima koji su tek u začecima karijere, ali i ugostiti neka dobro poznata imena – istaknuo je direktor VGF-a Vladimir Štarkelj.

VELIKI GRAD ZA JEDAN FESTIVAL

Druženju je prisustvovao i gradonačelnik Dražen Barišić, inače prvi direktor Festivala. Prisjetio se samih početaka.

– Prva ljubav se ne zaboravlja. Puno je to truda,  puno je pjesama napravljeno, puno života ste uljepšali u Turopolju. Hvala svima koji ovo dalje nastavljate i budite takve emocije kod Turopoljaca, kajkavaca i svih koji vole VGF – rekao je Barišić te dodao kako je ovo veliki grad za samo jedan festival.

vgf

aa– Pozivam sve da napravimo još dva festivala, dječji i rock festival, kako bi Gorica zaista bila grad Festivala. Podršku grada imate – obećao je gradonačelnik.

JANE PREDSTAVILE SPOT PRVIJENAC

Velikogorički vokalno- instrumentalni sastav Jane, a koje su uz VGF od samih početaka, ove godine slave 10 godina rada pa su tom prigodom predstavile i video spot prvijenac.

– Jane su uz VGF od samih početaka, rasle smo s tim Festivalom i to je ljubav koja traje. S ponosom ističemo da smo na prvom VGF-u osvojile nagradu za najautentičniju zavičajnu skladbu, pa sve do nagrada u suradnjama s drugim izvođačima kao što su Stanko Šarić, Boris Ćiro Gašparac, Miroslav Živković – kaže predsjednica Jana, Marina Keleković.

jane1

Upravo su za skladbu sa Stankom Šarićem „Tiho teče rijeka Kupa“, otpjevanu i izvedenu na VGF-u 2009. napravile video spot. U tih deset godina bilo je mnogo uspjeha, ističu Jane, a onaj posljednji je zlato na Olimpijadi zborova u Latviji. Uz nastupe na mnogim glazbenim festivalima te suradnje s renomiranim hrvatskim glazbenicima, ‘Jane’ redovno sudjeluju i na vokalnim natjecanjima, kako na ‘domaćem’ terenu, jednako tako i na europskim i svjetskim pozornicama, na kojima bez iznimke osvajaju srebrne i zlatne medalje (Llangollen, Barcelona, Shaoxing, Cincinnati, Bratislava…).

– Htjele bi spomenuti osobe koje su zaslužne za uspjeh ali i opstanak našeg sastava, a to su Ivan Potočnik i Danijel Skrbin, te voditeljica Tihana Zubek – poručju Jane koje će velikogorička publika, osim na ovogodišnjem VGF-u,  imati prilike poslušati i 18. siječnja iduće godine na cjelovečernjem svečanom koncertu u povodu 10. godišnjice rada.

jane

Druženju su, uz VGF-ovce i autore pjesama, te nekoliko izvođača, prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, predsjednik Gradskog vijeća, Tomo Vidović kao i direktorica TZ Zagrebačke županije, Ružica Rašperić.