Home Gospodarstvo Na krovu su vam se nastanile rode? Imate pravo na naknadu

Na krovu su vam se nastanile rode? Imate pravo na naknadu

Prema najnovijim podaci na području Zagrebačke županije imamo preko 260 gnijezda bijele rode

PODIJELITE

Zagrebačka županija i ove godine vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje naknadu u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu.

Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Od početka projekta isplaćeno je oko 700.000 kuna za popravak krovišta.”, navode iz Zagrebačke županije.

Kako ostvariti naknadu?

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku te se vrlo dobro prilagodila na suživot s njim. Ostanak bijele rode uvelike ovisi i o našem načinu života na selu stoga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zajedno s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije isplaćuju sredstva za očuvanje gnijezda bijelih roda.

Kako bi ostvarili naknadu od 700 kuna vlasnici objekata, koji sudjeluju u projektu, trebaju provjeriti već popunjene podatke u Obrazac koji su dobili na kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 12. kolovoza 2022. godine na adresu: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor ili na e-mail: boris@zeleni-prsten.hr.

Vlasnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu trebaju, također, do 12. kolovoza 2022. godine kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj telefona: 01/6111-552 ili e-mail: boris@zeleni-prsten.hr.

Unatoč naknadi koja se isplaćuje, u zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže. Glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva.

Zagrebačka županija i rode se vole i tako je već godinama. I to rode podjednako vole sve dijelove županije. Prema najnovijim podaci na području Zagrebačke županije imamo preko 260 gnijezda bijele rode. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 30-ak gnijezda, a na stupovima čak 230 gnijezda bijele rode.