Home Vijesti Možete li anonimno prijaviti osobu koja zlostavlja ili zanemaruje životinju?

Možete li anonimno prijaviti osobu koja zlostavlja ili zanemaruje životinju?

Donosimo nekoliko informacija kome uputiti prijave i za što sve možete prijaviti vlasnike životinja

PODIJELITE
Foto: Prijatelji životinja

U utorak su na snagu stupile nove izmjene i dopune Kaznenog zakona kojim su se povećale kazne za zlostavljanje i napuštanje životinja. Jedna informacija koja je posebno odjeknula jest da je sada obavezno prijaviti napuštanje kućnih ljubimaca ili divljih životinja policiji ili općinskom državnom odvjetništvu, pod prijetnjom kazne zatvora od godinu dana ili više, ovisno o težini djela.

Kazne za ubijanje i mučenje životinja također su povećane, a zlostavljačima i ubojicama životinja može se izreći zabrana držanja ili nabavljanja životinja na pet godina.

Mnogi se stoga pitaju što je zapravo kažnjivo te mogu li možda svoje susjede ili nekoga prijaviti anonimno. Razlog želje za anonimnošću najčešće je strah od posljedica i ponašanja pojedinaca. Adrese na koje se možete javiti prilikom prijava su:

  • Veterinarska inspekcija – Prijave veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu upućuju se putem online obrasca na web-stranici: dirh.gov.hr
  • Komunalno redarstvo – komunalno.redarstvo@gorica.hr, 01 6269 957
  • Policija – 112

Anonimne prijave protiv vlasnika životinja

Što se tiče anonimnosti, nije moguće prijaviti nekoga bez da ostavite svoje podatke. Međutim, prilikom prijave možete napomenuti da želite ostati anonimni prema prijavljenome zbog vlastite sigurnosti.

Mogli biste biti kontaktirani kao svjedok situaciji, no prijavljenoj osobi se neće dati vaši podaci. Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje (svi oblici fizičkog zlostavljanja), što hitnije treba obavijestiti policiju koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju i/ili usmrćivanju životinje, podnosi kaznenu prijavu.

Veterinarskoj inspekciji možete uputiti i bilo koje drugo kršenje Zakona o zaštiti životinja poput loših uvjeta u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca, klanja svinja bez prethodnog omamljivanja, neprikladnog držanja tzv. domaćih životinja i tako dalje.

U Velikoj Gorici je na snazi novi Pravilnik o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama kojim se nalažu određena pravila za vlasnike. Neke od stavki koje se navode u Pravilniku su da se životinji mora osigurati pristup pitkoj vodi i pravilna ishrana, da psi moraju biti smješteni na prostoru koji odgovara njihovoj veličini i da moraju imati zaštitu od vremenskih neprilika, da se životinji ne smije nanositi bol, patnja, niti im se ograničavati kretanje na način da to životinji nanosi bol, patnju, ozljede ili strah. Više o Pravilniku pronađite OVDJE.

Što se može prijaviti?

Kod prijave je stoga nužno dati što više materijala i informacija koje uključuju fotografije, videe, opise i ostalo. Važno je i napomenuti smatrate li da se krše neki od Zakona, i ako da, koji, te što je točno problem koji navodite.

Podsjećamo, u vidu zanemarivanja životinja se može prijaviti nedostatna prehrana životinje, neprikladan smještaj, stalno držanje na lancu i lanac urezan u meso, vidljivo bolesna životinja, sumnja da životinja nije čipirana i cijepljena protiv bjesnoće, napuštanje životinje, ne zbrinjavanje potomstva i slično.