Home Izdvojeno MOST nezdovoljan stanjem u vrtićima, Grad odgovara: samo ove godine počinjemo s...

MOST nezdovoljan stanjem u vrtićima, Grad odgovara: samo ove godine počinjemo s planiranjem tri nova vrtića

Iz Grada kažu kako se na određene javne pozive nisu prijavljivali jer stupanj razvijenosti grada uvelike premašuje uvjete natječaja koje MOST-ovci spominju u svojoj kritici

PODIJELITE

Potrebno je unaprijediti dostupnost i uvjete boravka i razvoja djece predškolske dobi u velikogoričkim vrtićima, jer mnoga djeca nisu našla mjesta u vrtiću“, istaknuo je čelnik goričkog Mosta, Ivan Bekavac na konferenciji za novinare na kojoj su izrazili svoje nezadovoljstvo stanjem u vrtićima. Smatraju da grad nedovoljno koristi EU programe koji doprinose poboljšanju uvjeta i nabavi opreme, te da je mnogo propuštenih mogućnosti koje bi uskladile obiteljski i poslovni život Velikogoričana čija djeca pohađaju vrtiće.

“Moguće je bilo  nabaviti i dodatnu informatičku opremu, implementirati video nadzor, povećati broj online edukacija za jačanje stručnih kompetencija djelatnika vrtića te unaprijediti komunikaciju s roditeljima putem digitalne tehnologije, kao i nabaviti opremu za uređenje vrtićkih igrališta, opremu za provođenje sportskog programa, senzorne sobe ili dostavno vozilo.” , kaže vijećnica Karmen Rak.

Vrtićima treba obnova i nadogradnja, a što je bilo moguće financirati iz drugih izvora, kažu u MOSTU te pozivaju gradsku upravu na angažman.

Poželjno je bilo i planirati fizioterapijsku radionicu za djecu s teškoćama u razvoju ili najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, te uključiti i zapošljavanje dodatnih stručnih suradnika, edukacijskih rehabilitatora, psihologa i fizioterapeuta. Pa i planirati primjenu terapeutske igre, inkluzije djece s teškoćama u razvoju…”, kažu.

Grad ima previsok stupanj razvijenosti za neke natječaje

Iz grada kažu kako se na određene javne pozive nisu prijavljivali zbog neispunjavanja uvjeta (npr. nizak postotak sufinanciranja, nedovoljan interes roditelja za smjenskim radom, visoki indeks razvijenosti), te dodaju kako će do  kraja veljače biti objavljen Natječaj MZO-a za korištenje sredstava iz EU Fonda oporavka i otpornosti, a za što su  pripremljeni sljedeći projekti:
– Izgradnja novog objekta u Kolarevoj (u dvorištu postojećeg dječjeg vrtića) za 200 djece
– Izgradnja novog objekta u naselju Kuče – za 40 djece
– Izgradnja novog objekta u Pokupskoj – za 200 djece.

Dodaju kako je zahvaljujući EU sredstvima ove godine dovršena izgradnja i s radom je počeo vrtić u Selnici Šćitarjevskoj, a uz pomoć EU sredstava 2018. završena je energetska obnova Dječjeg vrtića Ciciban (Vidrićeva) u iznosu većem od dva milijuna kuna.

Podsjećaju i kako su 2018. s ciljem poboljšanja materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama prijavili resornom Ministarstvu pet projekata, za koje su potom osigurana i sredstva, a to su: uređenje i opremanje dječjeg igrališta u Vidrićevoj, sanacija zgrade stare škole u Velikoj Mlaki Dječjeg vrtića Lojtrica, zamjena ograda u Dječjem vrtiću Žirek u Tomaševićevoj i Koprivničkoj te izrada projektne dokumentacije za obnovu Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici.

Iz sredstava ministarstva financirano je oko 25 posto vrijednosti radova, a preostala sredstva bila su osigurana u gradskom Proračunu“, istaknuli su u Gradu.