Home Izdvojeno Mladi goričkog Rotaract kluba predali stotinjak paketa higijenskih uložaka Sigurnoj kući

Mladi goričkog Rotaract kluba predali stotinjak paketa higijenskih uložaka Sigurnoj kući

'Akciju smo proveli želeći doprinijeti suzbijanju menstrualnog siromaštva i poboljšati higijenske potrebe žena'

PODIJELITE

Predstavnici Rotaract kluba Velika Gorica u petak, 28. svibnja predali su Sigurnoj kući Caritasa Zagrebačke nadbiskupije vrijednu donaciju higijenskih potrepština koje su prikupili u akciji ‘Zajedno protiv menstrualnog siromaštva’ provedenoj u travnju mjesecu ove godine, a o kojoj smo prethodno izvještavali.

Mladi iz Rotaract kluba Velika Gorica predali su stotinjak paketa higijenskih uložaka te nešto higijenskih maramica i šampona voditeljici Kuće za žrtve obiteljskoga nasilja Ljiljani Karlović. Jedan dio potrepština prikupili su akcijom provedenom 18. i 19. travnja na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici, a dio artikala kupili su novčanim sredstvima prikupljenima pomoću žiro računa.

– Za pomoć Caritasovoj Sigurnoj kući odučili smo se jer imamo prekrasnu suradnju s njom, a znamo da su u njoj smještene žene kojima su ovakve stvari potrebne. Akciju smo proveli želeći doprinijeti suzbijanju menstrualnog siromaštva i poboljšati higijenske potrebe žena – otkrila nam je Mihaela Pavić, članica goričkog Rotaracta.

U najavi svoje akcije RAC Velika Gorica istaknuo je nekoliko sljedećih zabrinjavajućih saznanja iz toga istraživanja: Trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, dok ih dio kupuje po manjoj kvaliteti. Čak deset posto žena u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške općenito.

Inače, akciju ‘Zajedno protiv menstrualnog siromaštva’ pokrenula je aktualna predsjednica Monika Božurić, potaknuta rezultatima istraživanja o menstrualnom siromaštvu, kojega je provela jedna hrvatska udruga krajem 2020. godine.