Home Izdvojeno Na Matičinom četvrtku poslušajte predavanje ”Turopoljci  i  Osmansko carstvo”

Na Matičinom četvrtku poslušajte predavanje ”Turopoljci  i  Osmansko carstvo”

Predavanje će održati Ivan Nađ, član Družbe ''Braća Hrvatskoga Zmaja'' sutra u Muzeju Turopolja u 19 sati.

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U osvajačkom pohodu Osmanlije su zaustavljene tek na granicama Turopolja, a u tome su zaslužni banderiji. O Turopoljskom banderiju je objavljeno vrlo malo podataka, prikupljeno uglavnom iz sačuvanog u Arhivu POT-a, ali se ne spominju banderiji plemića-predijalaca.

Ivan Nađ, član Družbe ”Braća Hrvatskoga Zmaja” bavi se istraživanjem povijesti župe Ščitarjevo, koja je kao i posjedi oko Turopolja bila dio velikog Kaptolskog posjeda. Kaptolski posjed podijeljen u manje – predije su po kraljevoj preporuci uživali zaslužni plemići uz uvjet davanje daće (cenzusa) Kaptolu i vojne službe s vlastitim postrojbama (banderijima) u kojima su bili njihovi kmetovi, ali i najamnici pa i slobodnjaci – Turopoljci.

O tim plemićima koji su imali posjede, ali i kurije u Turopolju ili njegovoj okolici, njihovim bitkama i zaslugama tema je predavanja 195. Matičinog četvrtka koje je pripremio Ivan Nađ, član Družbe ”Braća Hrvatskoga Zmaja”. Više o Turopoljcima i Osmanskom carstvu doznajte sutra u Muzeju Turopolja u 19 sati.