Home Izdvojeno Hodao je više od tri tisuće kilometara kako bi upozorio na probleme...

Hodao je više od tri tisuće kilometara kako bi upozorio na probleme izbjeglica

Goran Blažević krenuo na put od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Svoja iskustva i razmišljanja o izbjegličkoj krizi sažeo je u knjizi ''Svilim''.

PODIJELITE

Putopisno predavanje pod nazivom ”Solidarity Walk 4km/h” u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je održao Goran Blažević. On je krajem 2016. godine krenuo na put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti.

– To je bila moja osobna kritika protiv politike Europske unije, protiv odluke da se zatvori granica, da se zabrani izbjeglicama ulazak na područje Europske unije. Isto sam bio svjestan da se od tog dana više ne priča o tom problemu i o toj tragediji i htio sam ukazati na to. Znao sam da je hodanje zanimljivo, da ću imati priliku preko toga doći u središte pozornosti i da ću moći o tome pričati. Jedan od glavnih razloga bila je i želja da pokažem ljudsku pozitivnu stranu islama o kojoj se u medijima jako malo govori – rekao je Blažević za Kronike Velike Gorice.U pet mjeseci hodanja kroz deset zemalja prešao je 3 300 kilometara. Počeo je u Jordanu jer, kako je rekao, ta zemlja ima najviše izbjeglica na cijelom svijetu. Nastavio je prema Palestini, Izraelu, Cipru, Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i hrvatskom obalom do Umaga.

Tijekom hodanja očekivao je susret s izbjeglicama u Turskoj, no to se nije dogodilo jer su izbjeglice smještene van rute kojom je on hodao, odnosno uz granicu sa Sirijom u velikim izbjegličkim centrima. U Grčkoj je bilo drugačije.  – Tu su bili pravi susreti. Imao sam prilike spavati s izbjeglicama, jesti njihovu hranu i čuti njihove tužne priče. Želja mi je to ispričati kako bi javnost vidjela i tu drugu sliku o kojoj mediji ne govore. Blažević ističe kako se radi o velikoj tragediji iza koje se krije veliki novac i interesi određenih strana. Svoja iskustva i razmišljanja o izbjegličkoj krizi sažeo je u knjizi ”Svilim” koja se može pronaći u knjižnicama.