Home Vijesti Malo riječi, malo boje: Na Galženici predstavljeni radovi pjesnikinje Jasne Vuga

Malo riječi, malo boje: Na Galženici predstavljeni radovi pjesnikinje Jasne Vuga

PODIJELITE

U izlogu knjižnice na Galženici izloženi su radovi velikogoričke pjesnikinje i slikarice Jasne Vuga. Izložba je u sklopu poziva za izlaganje amaterskih likovnih radova koji je objavljen u lišnju 2023. godine.

Jasna Vuga rođena je 18. studenog 1949. godine u Zagrebu. Školovala se u Velikoj Gorici (gdje živi i danas) te u Zagrebu gdje je diplomirala kroatistiku i pedagogiju na Filozofskom fakultetu. Kasnije je upisala i postdiplomski studij iz metodike nastave hrvatskog jezika. Kraće je vrijeme radila u školi kao profesor.

Pjesme je objavljivala u glasilima: Velikogorički list, Ruke, Nada, Oko, Glasnik Turopolja te u časopisu Luč; zatim u knjigama: Zbornik Društava pisaca „August Šenoa“, Sto hrvatskih pisaca, Turopoljska čitanka, Zbornik „Albatros“, Gospodarski imenik Velike Gorice, Zbornik KUD-a Kustošija, Časopis za kulturu Hrvatsko zagorje te na radiju.

Pisala je novinske članke za Glasnik Turopolja. Sudjelovala je na mnogim pjesničkim manifestacijama i susretima. Prevodila je s engleskog jezika te je jedna od prvih članica Književnog kluba Albatros.

Autorica je četrnaest samostalnih zbirki pjesama koje možete posuditi i u našoj knjižnici. Slikarski zanos počeo je 1993. godine na nagovor prijateljice. Prije toga, nakon gimnazije, polagala hje prijemni ispit na Likovnoj akademiji.

Od 5. do 15. prosinca 2022. godine, a ujedno i povodom Dana grada Velike Gorice koji se obilježava na Sv. Luciju – 13. prosinca, u izlogu Knjižnice Galženice imala je izložbu fotografija >IZLOŽBA FOTOGRAFIJA. Izložbom likovnih radova željela se predstaviti publici kao svestrani stvaralac.

Uz likovne radove u postavu su izložene i neke njezine pjesme te unikatne ogrlice od glinamola koje izrađuje. Na radovima je zastupljena razna tematika: cvijeće i sakralna tematika, ali i aktovi. Likovne tehnike su akvarel, pastel kreda, ugljen i obična olovka.

Izložba se može razgledati u izlogu Knjižnice Galženice od 22. travnja do 05. svibnja 2024.