Home Kultura Ljepota Turopolja u bojama: Izložba radova Ivanke Josipović u Knjižnici Galženica

Ljepota Turopolja u bojama: Izložba radova Ivanke Josipović u Knjižnici Galženica

Postavljeni su radovi slikani tehnikom ulja na platnu raznih dimenzija, a kao motive su odabrani zavičaj te baština Turopolja

PODIJELITE
Foto: Knjižnica Galženica

Nova, predivna izložba odnedavno krasi izlog Područne knjižnice Galženica. Riječ je o likovnim radovima Ivanke Josipović koja je odabrana kao jedan od 11 izlagača u sklopu realizacije Poziva za izlaganje amaterskih likovnih radova u izlogu Knjižnice Galženice.

Postavljeni su radovi slikani tehnikom ulja na platnu raznih dimenzija, a Ivanka kao motive donosi zavičaj. Inspiraciju pronalazi u tradiciji materijalnoj i nematerijalnoj baštini Turopolja i Velike Gorice.

“Slikarstvo sam slučajno otkrila prije sedam godina kada sam zbog bolesti bila prisiljena na mirovanje. U početku sam slikala s akrilnim bojama, da bih se kasnije ohrabrila i počela slikati i uljanim bojama. Sada već kombiniram akrilne i uljane boje. Sa svakom novom slikom učim i mislim da sam još uvijek na početku. No ne radim si pritisak, jer danas još ne znam što ću sutra slikati, inspiracija će sama doći, jer ljepota je svuda oko nas i svaka slika je lijepa na svoj način. Ovo je moja prva izložba.”, navodi autorica Ivanka Josipović

Foto: Knjižnica Galženica

Konzultant pri postavu izložbe bio je Jurica Škofač, voditelj Galerije Galženice koji objašnjava motive radova: “Na slikama prepoznajemo motiv ljudskih figura u turopoljskim narodnim nošnjama, motiv zgrade Plemenite općine turopoljske u kojoj djeluje Muzej Turopolja, pejzaži hrastovih šuma i dr. Rezultat su slike na kojima su naslikani izrazito realistični prikazi motiva. Autorica nam daje osjećaj da su naslikani motivi  imaginacija, koji autoricu ispunjavaju. Zaključno, ovaj kvalitetni opus jednostavno nazvan Likovni radovi su slijed od impresije k ekspresiji, ali i stanje između impresije i ekspresije.”, navodi Škofač.

Radovi se mogu razgledati do 10. prosinca 2023.