Home Izdvojeno Kuniće, golubove, egzotične ptice, veliku i patuljastu perad možete pogledati ovog vikenda...

Kuniće, golubove, egzotične ptice, veliku i patuljastu perad možete pogledati ovog vikenda u Srednjoj strukovnoj školi

Više od 500 malih životinja predstavit će njihovi vlasnici na 12. Županijskoj izložbi malih životinja

PODIJELITE

U subotu od 8 do 20 sati i u nedjelju od 8 do 13 sati, u Srednjoj strukovnoj školi u Ulici Stjepana Tomaševića 21 u Velikoj Gorici održat će se 12. Županijska izložba malih životinja s ocjenjivanjem. Na izložbi će se moći vidjeti 540 primjeraka golubova, velike i patuljaste peradi, kunića i egzotičnih ptica. Sve primjerke ocjenjivat će suci Zbora sudaca Hrvatskog saveza Udruge uzgajatelja malih životinja.

– Imamo prijavljeno 540 eksponata. Od toga je oko 300 golubova, 88 primjeraka velike peradi, 70 patuljaste peradi, oko 40 kunića i isto toliko egzotičnih ptica. Bit će 66 izlagača, a dolaze nam iz Zagrebačke županije te iz Slunja, Karlovca, Križevaca, Zaboka pa čak i iz Zadra – rekao nam je Mihael Pavišić, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.Pavišić se nada kako će nakon desetak godina radnog standarda, na izložbi biti priznata turopoljska patuljasta kokoš kao izvorna pasmina.

– U sklopu ove izložbe napravit će se pregled primjeraka turopoljske patuljaste pasmine. Dolazi standard komisija Hrvatskog saveza Udruga uzgajatelja malih životinja. Turopoljska patuljasta kokoš poznata je po šarenom perju, specifičnom pjevu i kvaliteti jaja koja su bogata omega masnim kiselinama. Do sada su bili radovi na standardu i sad bi konačno trebalo biti izvršeno priznavanje naših popularnih Jureka, naše izvorne pasmine koja obitava u Turopolju 300-400 godina, još od vrijeme turskih osvajanja. Nadam se da smo ove godine zadovoljili uvjete i da će biti priznata. To bi nas učinilo iznimno ponosnim. Na izložbi će se otvoriti i radni standard za pasminu velike peradi, odnosno posavske kukmaste kokoši u plavoj i grahorastoj boji.

Izložbu organizira ”Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.” Ulaz za odrasle je 10 kuna, a besplatan za djecu do 15 godina. Pokrovitelj izložbe, koju će otvoriti pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, je Zagrebačka županija.

foto: Katarina Drvodelić, Mario Žilec