Home Gospodarstvo Krenula isplata naknada za rodina gnijezda

Krenula isplata naknada za rodina gnijezda

PODIJELITE

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su i ove godine sredstva za provedbu projekta ‘Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini’ na području naše županije. Vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kn po gnijezdu. Oni koji naknadu primaju putem tekućeg računa trebala je već stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.
Ovaj projekt se održava sedmu godinu za redom. Za 86 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i pripadajućim zgradama, ove godine ukupno je isplaćeno 60 300 kuna.
Projekt ‘Zaštita i očuvanje bijele rode’ na području Zagrebačke županije pokazuje pozitivne rezultate. Iz godine u godine na području naše županije uočio se sve veći broj gnijezda pa tako imamo ukupno 237 gnijezda. Prema rezultatima prebrojavanja u okviru Nacionalnog monitoringa, prošle godine, na području cijele Hrvatske locirano je 1 841 gnijezdo.

roda2

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Gnijezde se u selima i gradovima koji su okruženi odgovarajućim vlažnim staništima i obrađenim poljoprivrednim zemljištem. Najgušća gnijezdeća populacija nalazi se uz poplavne nizine rijeka Save, Dunava i Ilove. Samo postojanje močvarnih područja za bijelu rodu nije dovoljno jer više nema dovoljno vodozemaca, gmazova, malih sisavaca ili kukaca što je pokazatelj koliko je potrebna briga za očuvanje ove posebne vrste.