Home Kultura Kreativnost i umjetnost u našem Gradu: Žiri odabrao autore koji će izlagati...

Kreativnost i umjetnost u našem Gradu: Žiri odabrao autore koji će izlagati u Knjižnici Galženici

Ostvarena je suradnja dvije ustanove u kulturi kroz Poziv za izlaganje amaterskih likovnih radova

PODIJELITE

U rujnu ove godine je u Knjižnici Galženici održano žiriranje Prosudbenog povjerenstva okupljenog povodom prispjelih prijava na otvoreni Poziv za izlaganje amaterskih umjetničkih radova u Knjižnici Galženici za sezonu jesen/zima 2023./proljeće 2024.

Područja primjene bila su slikarstvo, ilustracija, grafika, fotografija i grafički dizajn. Na žiriranju, odnosno, odabiru izlagača prisutni su bili Pamela Sever, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica; Jurica Škofač, voditelj Galerije Galženice; Dražena Petrišić, voditeljica Područne knjižnice Galženice i koordinatorica izložbene djelatnosti koja je osmislila i inicirala projekt te Matija Katulić, dipl.knjižničar.

Žiri je prihvatio ukupno 11 prijava uz koje je priložen dio radova svakog kreativnog autora koji su zadovoljili propozicije Poziva i koji su prihvaćeni za izlaganje. “Poziv je bio namijenjen svim dobnim skupinama s naglaskom na spoj umjetničke prakse s baštinskom tematikom. Autori koji će u narednom periodu izlagati svoje unikatne radove u izložbenom dijelu Knjižnice Galženice bit će pravovremeno obaviješteni o svom terminu izlaganja. Pri kreiranju rasporeda izlaganja razmatrat će se djela koja se mogu uklopiti u određeno godišnje razdoblje ili tematiku. Nekim prijavljenim stvaraocima je ovo prvo predstavljanje u javnom prostoru, a neki su već sudjelovali u skupnim izložbama ili imali samostalne prezentacije.”, objašnjavaju u žirijju.

Svaka autorska izložba bit će postavljena na dva tjedna, odnosno na 14 dana. S obzirom na tako aktivnu izložbenu djelatnost priprema se kalendar izlaganja kako bi svi postavi bili adekvatno zastupljeni. Glavni konzultant kod postava izložbi amaterskih likovnih radova bit će Jurica Škofač, voditelj Galerije Galženice.

Putem likovnih izložbi u zgradi Doma kulture na Trgu Stjepana Radića u izlozima Knjižnice Galženice pruža se mogućnost izlaganja te daje potpora amaterskim i neafirmiranim umjetnicima čije radove ima prilike razgledati šira publika, dok se na drugom katu u renomiranoj umjetničkoj Galeriji Galženici postavljaju izložbe akademskih i afirmiranih umjetnika. “Ovo je još jedan oblik nadopunjavanja bogatog kulturnog života Grada Velike Gorice te suradnje između dvije kulturne institucije koji ovu lokaciju, uz bogat knjižnični fond iz područja slikarstva, skulpture, crtanja, skiciranja, primijenjene umjetnosti i umjetničkog obrta, fotografije te ostalih oblika umjetnosti, svrstava u središte likovnog života Grada.”, zaključuju organizatori.

Tko je odabran, odnosno, čije ćemo radove imati priliku gledati na izložbama, saznat ćemo s vremenom.