Home Izdvojeno Knjižnica Galženica postavom tekstova i knjiga obilježava “Mjesec hrvatskog jezika”

Knjižnica Galženica postavom tekstova i knjiga obilježava “Mjesec hrvatskog jezika”

Mjesec hrvatskoga jezika zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta

PODIJELITE
Foto: D.Petrišić / Arhiva Knjižnice Galženice

U izlozima Knjižnice Galženice ovih dana, sve do 17. ožujka možete vidjeti zanimljiv postav tekstova i knjiga kojima obilježavaju Mjesec hrvatskog jezika. Ovu manifestaciju pokrenuo je 2014. godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

“Ovom manifestacijom želi se istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Uzeo je ponešto od svakoga jezika koji ga je okruživao ili mu se silom nametao i preživio te je danas življi nego ikad. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije.”, objašnjavaju iz Knjižnice.