Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Ivana Biočina: Tiranija mode

KNJIGA TJEDNA Ivana Biočina: Tiranija mode

PODIJELITE

Za kraj ožujka  za promjenu preporučujemo jedan ne-beletristički naslov, knjigu autorice Ivane Biočine „Tiranija mode: ukrašavanje kao potraga za identitetom“. Pisana jednostavnim, svakom razumljivim stilom, knjiga progovara o problematici našeg, posebice ženskog, odnosa prema modi, odijevanju i ukrašavanju. Tako ćete na jednom mjestu saznati ponešto o povijesti mode i razvoju proizvodnje tekstilnih odjevnih predmeta kao kontekstu u kojem se odvija vječito propitkivanje vlastitog identiteta, te o razvoju pojedinih modnih marki, kao i razotkrivanje „trećeg svijeta“ (doslovno i preneseno) koji neprestano proizvodi kako bismo mi mogli konzumirati.  Tko smo mi, ako nismo onakvi kakvi se našim odjevnim izborima predstavljamo? Kozmetička i modna industrija, uključujući modne časopise, stvaraju slike idealnih „nas“, nas kakvi bismo trebali biti. Kako to utječe na stav prema našim tijelima i našoj suštini? Postoji li uopće taj dualitet ili je stvoren umjetno da nas udalji od vlastite biti? Neke od odgovora nenametljivo nam daje i ova knjiga.

„No gdje smo mi? Stvaramo postolje, pozornicu zvanu život, lik na pozornici, sebe, svoj izgled. Nije li toliko gomilanje, stvaranje novoga, predmetnoga, zaštita i skrivanje od najjednostavnijeg i najsloženijeg pitanja: kada maknemo sve te predmete, tko smo mi zapravo?“

Potrošačko društvo sklono je gomilanju predmeta – tako i odjeće, kozmetike i svega onoga za što mislimo da će stvoriti „pravu“ sliku o nama, lifestyle kojem težimo, ali sasvim bismo dobro funkcionirali i da se odreknemo barem polovice svega što posjedujemo. Štoviše, odvajanje od predmeta donosi i svojevrsno oslobađanje, više mjesta u našim životima i glavama za razmišljanje o onome što je doista bitno – o nama samima.

„Oglašivačka industrija, glasnik proizvodnje, točno zna kako vam prodati stvari koje vam zapravo ne trebaju. Uvjerit će vas kako će određeni predmet poboljšati vaš identitet; osjećat ćete se drugačije, bolje, a i drugi će vas gledati kao poboljšane te će i sami htjeti taj „eliksir“ s kojim ste vi odjednom postali novi. Tako će stvari na neki način poboljšati vašu sliku o sebi u vlastitim, ali i u tuđim očima. Jer „kad ne možete osjetiti život koji jeste, svoj ćete život vjerojatno ispuniti stvarima.“

U knjizi možete pronaći i stvarna iskustva jedne urednice modnog časopisa, jedne potrošačice, skupine mladih djevojaka i  dviju žena srednjih godina – što one misle o modi i kakva su njihova iskustva? Kako taj svijet doživljava netko tko je „insider“ u modnoj industriji, a kako netko tko ju isključivo konzumira? Kako ga doživljava netko tko je tek na pragu otkrivanja sebe i netko sa od godina zrelim stavovima? Putem tih iskustava otkrivamo i svijet ženskog shvaćanja mode i ukrašavanja iz nekoliko različitih aspekata. Svatko tko je ikada zdvajao nam prepunim ormarom ne nalazeći u njemu ništa za „sebe“, trebao bi pročitati ovu knjigu.

Ivana Biočina magistra je inženjerka tekstilne industrije i inženjerstva, smjer dizajn i projektiranje, autorica je knjige Modus vivendi. Ogledi o političkom, ekonomskom i društvenom u modi, te niza tekstova o teoriji mode, kostimografiji, arhitekturi, dizajnu i glazbi.

Autorica: Ivana Grubačević