Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Žena crvene kose

KNJIGA TJEDNA Žena crvene kose

PODIJELITE

Ovog četvrtka knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica u rubrici Knjiga tjedna predstavljaju roman Orhana Pamuka – “Žena crvene kose”.

U svom novom romanu “Žena crvene kose” Orhan Pamuk nas vodi u predgrađe Istanbula osamdesetih godina prošlog stoljeća te nam kroz potresnu ljubavnu priču jednog gimnazijalca otkriva labirinte ljudskog grijeha. Tih osamdesetih godina, nedaleko od Istanbula, majstor Mahmut i njegov šegrt, „mladi gospodin“ Džem, na tradicionalan način kopajući bunar pokušavaju pronaći vodu. U istom mjestu tajanstvena glumica svake večeri nastupa u žutom šatoru putujućeg kazališta iznova pripovijedajući stare mitove i legende.Roman nam otkriva kako je mladi junak spoznao ljubav, ljubomoru, osjećaj odgovornosti i slobode propitujući u isto vrijeme odnos očeva i sinova, autoriteta i pojedinca u različitim civilizacijama.

Da li nas prvo ljubavno iskustvo obilježi zauvijek?
Ili pak legende i prošlost kroje našu sudbinu?

Ova knjiga, koju nećete moći ispustiti iz ruku do samoga kraja, govori i o teretu krivnje s kojim su neki prisiljeni živjeti čitavog života i na koji način taj teret oblikuje sve daljnje međuljudske odnose. Glavni lik ovog romana do samoga kraja obilježen je mladenačkom vezom s tajanstvenom ženom crvene kose koja je za njega zauvijek ostala enigma, ali je i odredila tijek ostatka njegovog života. Iako postaje uspješan i imućan, u biti ne postaje sretan čovjek, a tek na kraju roman njegov život dobiva neočekivan rasplet… koji vam ipak nećemo otkriti i tako pokvariti užitak čitanja ove knjige.Žena crvene kose najnoviji je roman turskog nobelovca Orhana Pamuka, jednog od najistaknutijih europskih pisaca čija su djela prevedena na više od šezdeset jezika.

Autorice teksta: Ivana Grubačević i Lidija Badanjak