Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Tiit Aleksejev: Hodočašće

KNJIGA TJEDNA Tiit Aleksejev: Hodočašće

U ovom djelu pratimo put koji je za Dietera u početku samo to – put – ali postaje hodočašće u pravom smislu riječi. Put otkrivanja, samospoznaje, prijateljstva, ljubavi i pravih životnih vrijednosti.

PODIJELITE

Ponovno jedan književnik iz kruga baltičkih zemalja koji oduševljava. Tiit Aleksejev estonski je dramatičar i romanopisac, a njegov roman „Hodočašće“ prvi je dio trilogije povijesne fikcije koji mu je osigurao Nagradu Europske Unije za književnost 2010. godine. Ovim putem „sufliramo“ nakladniku Hena.com i prevoditelju Borisu Vidoviću da uskoro uzmognemo čitati i preostala dva dijela.

„Hodočašće“ započinje iza zidina nekog francuskog samostana gdje se redovnik Dieter prisjeća svojeg mladenaštva i životnog puta koji ga je od pomoćnika jednog kroničara odveo do sudjelovanja u Prvom križarskom ratu i puta u Svetu zemlju davne 1096. godine. Kroz osobnu priču ovog u početku promatrača, a kasnije aktivnog sudionika ratnih događanja, pratimo okolnosti u kojima su započeli ratni pohodi koji su obilježili cijeli Srednji vijek i oblikovali vojnu, ali i kulturnu povijest Europe.

Pratimo put koji je za Dietera u početku samo to – put – ali postaje hodočašće u pravom smislu riječi. Put otkrivanja, samospoznaje, prijateljstva, ljubavi i pravih životnih vrijednosti.

Ono što je sigurno jest da dugo niste čitali ovako lijepo napisan roman. Poetičan i melankoličan ton pripovijedanja odmah nam daje do znanja da smisao ove knjige nije opis još jednog krvoprolića, makar ima i toga, nego da je više riječ o promišljanju nad razlozima kako i zašto donosimo upravo određene životne odluke, a ne neke druge, koliki je utjecaj vanjskih okolnosti na naš pojam o odanosti, prijateljstvu, vjernosti, časti. Kada samostanski vrtlar iz pozicije jeseni svoga života razmatra sve pogreške mladosti, preispituje odluke, miri se s onime što je prošlo i što više ne može promijeniti, kao i sa onim što će za njega uskoro neminovno doći, daje nam priliku da preispitamo i neke svoje nekad krive ili iz pogrešnih razloga učinjene stvari. Iako su u nekoj široj slici naše konkretne odluke potpuno nebitne, na nama je da izaberemo želimo li postati ljepši ili ružniji čvor u šarolikoj tapiseriji zemaljskog života.

„Proživio sam mnogo života. Bio sam onaj koji je držao pero i onaj koji je držao mač. Sve se raspršilo poput dima na vjetru. Danas uzgajam biljke, a sutra ću biti zemlja iz koje će biljke rasti. Zemlja ne mari je li netko činio dobro ili zlo, iz dobročinitelja i iz zločinca niču iste mladice. Žitu koje se povija na vjetru vjerojatno su svi ljudi dobročinitelji.“

Tiit Aleksejev (1968.) estonski je dramatičar i romanopisac. Studirao je povijest na Sveučilištu Tartu, a radio je kao estonski diplomat u Francuskoj i u Belgiji. Roman „Hodočašće“ koji je napisao 2008. prvi je dio trilogije povijesne fikcije koji je osvojio Nagradu Europske unije za književnost. Živi i radi u Estoniji.

Pripremila: Ivana Grubačević