Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Tara Westover: „Obrazovana“

KNJIGA TJEDNA Tara Westover: „Obrazovana“

Ovu priču koja djeluje kao fikcija, a itekako je stvarna, a koja govori o odrastanju u očekivanju Sudnjeg dana, djetinjstvu bez obrazovanja i liječnika, nekoliko uglednih časopisa proglasilo je 2018. knjigom godine

PODIJELITE

U skupini „Engleska književnost. Memoari. Dnevnici. Životopisi“  u knjižnici se nalazi novija knjiga pod naslovom „Obrazovana“, autorice Tare Westover koju je ove godine objavilo splitsko izdavačko poduzeće Kyrios, a prevela Jasmina Stojanović. To je autoričina životna priča. Rođena u planinama Idaho, u mormonskoj obitelji, u kojoj je otac živio u stalnom strahu od smaka svijeta i za to pripremao svih svojih sedmero djece, ljeti je pripravljala biljne pripravke za majku koja  je bila babica i iscjeliteljica, a zimi je radila na metalnom otpadu svog oca.

Otac je zabranio posjete zdravstvenim ustanovama, pa Tara nikada nije vidjela liječnika ili medicinsku sestru. Bolesti i ozljede koje su u obitelji bile svakodnevica i često opasne po život liječili su kod kuće travama. Pranje ruku poslije odlaska u toalet nisu prakticirali, jer su im roditelji rekli da je dovoljno da ne mokre po rukama.

Obitelj je bila toliko izolirana od uobičajenog društva da nitko nije mogao osigurati da djeca dobiju obrazovanje i nitko nije intervenirao kada je jedan od Tarine starije braće postao nasilan. Nisu zapisivali ni datume rođenja pa Tara ni sama  ni znala kada se točno rodila, a roditelji su, kada je imala 16 godina, mislili da već ima 20. Obrazovanje se odvijalo na kućnom nivou. Percepciju o svijetu gradila je na onome što joj je govorio otac pa je i sama poput njega vjerovala u teorije zavjere. Opterećena takvim načinom života kao tinejdžerka pronašla je  nekoliko sitnih poslova, skupila nešto novaca i krenula u formalno obrazovanje. Iako je tek sa sedamnaest godina prvi put kročila u učionicu njezina volja i upornost pomogli su joj da izgradi osobno poimanje svijeta kao odrasla osoba. Naučila je dovoljno gradiva da bi bila primljena na Sveučilište Brigham Young, gdje je studirala povijest, po prvi put učeći o važnim svjetskim događajima poput Holokausta i pokreta za građanska prava. Potraga za znanjem transformirala ju je i odvela preko oceana i preko kontinenata, na Harvard i u Cambridge. Tara Westover je stvorila priču o važnosti obrazovanja i perspektive da se život vidi novim očima te osnaživanja volje za promjenom. Ovu knjigu o odrastanju u očekivanju Sudnjeg dana, djetinjstvu bez obrazovanja i liječnika, nekoliko uglednih časopisa proglasilo je 2018. knjigom godine. Priča djeluje kao fikcija, a itekako je stvarna.

Tara Westover američka je autorica koja živi u Velikoj Britaniji. Rođena u Idahu, od oca mormona koji se protivi javnom obrazovanju, nikada nije pohađala školu. Dane je provodila radeći na očevom smetlištu ili pripremajući bilje za majku, samouku travaricu i primalju. Bilo joj je sedamnaest godina kad je prvi put kročila u učionicu, a nakon toga nastavom se bavila sljedeće desetljeće. Diplomirala je na Sveučilištu Brigham Young 2008. godine, a nakon toga dobila je stipendiju Gates Cambridge. Magistrirala je na Trinity Collegeu u Cambridgeu 2009. godine, a 2010. bila je gostujuća studentica na Sveučilištu Harvard. Vratila se u Cambridge, gdje je 2014. doktorirala iz povijesti.

Na portalu „Čitaj knjigu“, čija je osnivačica Alis Marić i koji na Facebooku ima preko 500 000 pratitelja postoji recenzija ove knjige koja ima 359 stranica, u kojoj između ostalog stoji:

„Ova knjiga je senzacionalna. Za mene najbolja pročitana knjiga u 2020. godini. Ostavila me bez daha. Nisam je mogla prestati čitati, a željela sam da nikada ne završi.“

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić