Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Nicolas Mathieu: I djeca njihova za njima

KNJIGA TJEDNA Nicolas Mathieu: I djeca njihova za njima

Budite spremni na mnoga pitanja koja ćete si postavljati nakon čitanja ovog sjajnog romana

PODIJELITE

Roman francuskog autora Nicolasa Mathieua „I djeca njihova za njima“ nije još samo jedan roman o odrastanju. To je razorno djelo, prava bomba u suvremenoj književnosti, iako je tema sazrijevanja već prožvakana i sažvakana u mnogim drugim romanima. Teško je zapravo definirati kako i zašto baš ovaj roman pogađa „ravno do dna“ tog osjetljivog razdoblja u životu pojedinca, razdoblja u kojem djeca postaju ljudi, tog najtežeg, najgorčeg razdoblja kada je sraz između onoga što želimo za sebe i onoga što zapravo možemo dobiti od života najjače izražen, razdoblja kroz koje se prolazi uvijek „glavom kroz zid“, žestoko, bezobzirno i samoživo. Nicholas Mathieu uspio ga je svojim riječima uhvatiti na najbolji mogući način.

Radnja romana smještena je u francuski provincijski gradić, u „neku drugu Francusku“ daleko od turističkih središta i blistavog glavnog grada Pariza. To je Francuska opustošenih i propalih tvorničkih postrojenja u kojima na nevažnim poslovima preživljava niža radnička klasa. Postoji u gradiću i nekolicina imućnijih, ali i kvart koji naseljavaju isključivo marokanski imigranti, zajednica koja živi na socijalnom rubu. U središtu radnje je nekolicina mladih čije adolescentske godine pratimo od ljeta 1992. i eksplozije grungea, Nirvane i njihova hita „Smells like teen spirit“ (iako ne možemo reći da ponuđeni soundtrack ima neku veću ulogu u životima glavnih likova, osim što definira određenu atmosferu pojedinog opisanog razdoblja). Tijekom četiri vruća ljeta kao zaustavljena u vremenu pratimo prijelomne trenutke u životima glavnih likova Anthonyja i Hacinea koji su, iako na različitim stranama političke i društvene ljestvice, i iako to ni ne slute, po mnogočemu slični. Anthonijeva opsjednutost djevojkom koju ne može imati i zaljubljenost i čežnja kojih se neće moći riješiti punih šest godina obilježit će neke njegove ključne životne odluke, a u težnji da ju konačno osvoji, da je postane vrijedan u vlastitim očima, silno će poželjeti imati neki drugi život umjesto onog koji mu je dodijeljen. Hacineova težnja da se razlikuje od oca koji je čitav život proživio u svojevrsnoj pokornosti – kao radnik i onaj koji je prisiljen privređivati za obitelj – učinit će ga u jednoj životnoj fazi  prvakom narko lanca. Obojica će ipak nekako nastaviti baš tamo gdje su njihovi roditelji stali.

Ono u čemu je Mathieu najbolji opis je tjeskobe i klaustrofobičnog osjećaja kraja djetinjstva i hvatanje upravo onog trenutka kada je potrebno odvojiti se od roditelja, trenutka u kojem djeca odrastaju, a roditelji ponovno uče biti roditelji, ovoga puta ne više djeci, nego odraslim ljudima. To strašno zamjeranje na obje strane nalazi svoj glas na stranicama ovog romana i opisano je upravo maestralno.

Ako smo glazbeno izraženo krenuli od „buke i bijesa“ „Smells like teen spirit“ , završili smo negdje u stihovima pjesme „Once in a lifetime“ Talking headsa pitajući se kako smo, dovraga, stigli do ovdje? Može li čovjek uopće pobjeći od nasljeđa svojih roditelja, ili su budućnosti djece već unaprijed odlučene okolnostima njihova djetinjstva i odrastanja, završimo li svi na kraju u tom beskrajnom krugu ponavljanja života svojih roditelja ili se treba jednostavno pomiriti sa činjenicom da u većini slučajeva kreću „djeca njihova za njima“? Budite spremni na mnoga pitanja koja ćete si postavljati nakon čitanja ovog sjajnog romana.

 

Pripremila: Ivana Grubačević