Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Iz naklade Gradske knjižnice Velika Gorica

KNJIGA TJEDNA Iz naklade Gradske knjižnice Velika Gorica

U obljetničkom tjednu i mjesecu Gradske knjižnice Velika Gorica preporuka za čitanje dolazi iz nakladničke djelatnosti same knjižnice pod nazivom Gradska knjižnica Velika Gorica u lokalnoj zajednici:130 obljetnica otvaranja Prve čitaonice u Velikoj Gorici.

PODIJELITE

U obljetničkom tjednu i mjesecu Gradske knjižnice Velika Gorica preporuka za čitanje dolazi iz nakladničke djelatnosti same knjižnice pod nazivom Gradska knjižnica Velika Gorica u lokalnoj zajednici:130 obljetnica otvaranja Prve čitaonice u Velikoj Gorici.

Monografija je izdana 2016. pa nedostaju sadržaji o zbivanjima tijekom zadnjih nekoliko godina, ali svakom knjigofilu je svakako interesantna. Poziv da prolistate i pročitate monografiju kreće prvenstveno od autora tekstova u knjizi, ali i od samih knjižničarki i knjižničara velikogoričke Gradske knjižnice koji su svojim svakodnevnim radom s knjigama i korisnicima te raznim aktivnostima i zalaganjem na polju poticanja čitanja doprinijeli dobrom pozicioniranju knjižnice u društvu i nastanku dijela sadržaja u knjizi.

Knjižničarska kultura nalaže da se na ovome mjestu spomenu i naši korisnici koji su posjetima knjižnici radi posudbe knjiga te aktivnim sudjelovanjem u kulturnim programima organiziranim na svim lokacijama knjižnice doprinijeli potvrđivanju svrhovitosti knjižničarske profesije. Knjižničarska struka odavno je opravdala svoje postojanje na polju širenja pismenosti i pisane riječi, a ovo djelo čiji su autori najvećim dijelom knjižničari pokazuje da u Turopolju postoji jaka knjižničarska tradicija. Na jednom mjestu sabrano je puno sadržaja, ali knjigu treba dopuniti Pravilima Društva čitaonice koje je nakon izlaska monografije tijekom svog istraživanja u Hrvatskom državnom arhivu 2017. godine pronašao velikogoričan Aleksandar Božić, a datiraju od 8. ožujka 1885. i to je datum kada se obilježava Dan knjižnice. O samom otvaranju Prve čitaonice imamo dva različita datuma, a datum napisanih Pravila je zapisan i vjerodostojan.

Monografija je podijeljena na sljedeća poglavlja koja su pisali autori navedeni uz naslove:

• PROLOG ZA (NOVU) KNJIŽNICU (Katja Matković Mikulčić)
• KRONOLOGIJA KNJIŽNIČARSTVA U TUROPOLJU (Katja Matković Mikulčić i Stipo Bilić)
• OTVARANJE VELIKOGORIČKE ČITAONICE – EKONOMSKI, POLITIČKI I GEOPOLITIČKI KONTEKST (Hrvoje Malčić)
• OD PRVE ČITAONICE DO GRADSKE KNJIŽNICE VELIKA GORICA KAKVU DANAS POZNAJEMO (Ivana Grubačević)
• RASTIMO ČITAJUĆI – 10 GODINA BAJKOVITOG SVIJETA (Morana Peranić)
• KNJIŽNICA GALŽENICA – 35 GODINA DJELOVANJA U ZAJEDNICI (Marija Ivanović)
• KNJIŽEVNICI O KNJIGAMA, ČITANJU I KNJIŽNICI (Boško Prosenjak, Nada Mihoković Kumrić, Željka Horvat Vukelja, Jasminka Tihi Stepanić, Tihomir Horvat i Vladimir Stančić)
• DOKUMENTARNI PRILOG
• BIBLIOGRAFIJA I IZVORI

U DOKUMENTARNOM PRILOGU nalazi se dio skeniranih nagrada, diploma, priznanja, pohvala, zahvala i potvrda o prisustvovanju stručnim skupovima ravnateljici Katji Matković Mikulčić i Gradskoj knjižnici Velika Gorica za uspješan rad i djelovanje te suradnju s raznim ustanovama, institucijama i organizacijama. U hrvatskoj Godini čitanja i velikogoričkoj obljetničkoj godini knjižničarstva i Gradske knjižnice upoznajte još bolje svoju knjižnicu kroz ovu monografiju jer je: mOJa KnJiŽniCa mOJ raZLOg Za ČiTanJe.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić