Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Hana Andronikova: Zvuk sunčanog sata

KNJIGA TJEDNA Hana Andronikova: Zvuk sunčanog sata

Zvuk sunčanog sata međunarodno je hvaljeni roman, ispričan tijekom jednog dana i noći, a radnja obuhvaća tri kontinenta i veći dio dvadesetog stoljeća

PODIJELITE

Uz „Novac od Hitlera“ Radke Denemarkove i „Hanu“ Alene Mornštajnove koje tematiziraju  obiteljske prošlosti i preživjele češke židove tijekom holokausta „Zvuk sunčanog sata“ Hane Andronikove jedan je od najvažnijih nagrađivanih romana čeških spisateljica koje pišu o tim književnim temama.

Zvuk sunčanog sata međunarodno je hvaljeni roman, ispričan tijekom jednog dana i noći, a radnja obuhvaća tri kontinenta i veći dio dvadesetog stoljeća. U ovoj emotivnoj ljubavnoj priči o njemačko-češkom graditelju i njegovoj židovskoj supruzi, autorica vodi svoje čitatelje na zadivljujuće putovanje kroz vrijeme i sjećanja, od češkog grada Zlína 1920-ih do Calcutte u Indiji  1930-ih, koncentracijskih logora Theresienstadta i Auschwitza tijekom Drugog svjetskog rata, Toronta u desetljećima nakon toga, i konačno u današnji Denver, Colorado. To je istodobno duboko osobna pripovijest i omaž izgubljenom odnosu češkog, njemačkog i židovskog naroda. 2002. godine autorica je za svoj roman „Zvuk sunčanog sata“ dobila prestižnu nagradu Češke Republike Magnesia Litera u kategoriji najbolje novo otkriće.

Kratak sadržaj:

Godine 1989. Daniel Keppler sa svojom širom obitelji – ženom, djecom, njihovim partnerima i unukom odlazi u planine u Coloradu provesti božićne blagdane. Odsjedaju u pansionu koji vodi gospođa Anne Vanier. Daniel otkriva da je Anne porijeklom iz Češke, kao i on, odakle je otišla prije četrdeset godina. U jednoj dugoj, ispovjednoj noći Anne ispovjeda Danielu tešku, dramatičnu priču svoga života u koju je upletena i Danielova majka Rachel. Našavši se zajedno u nacističkom konclogoru jedna drugoj davale su snagu i potporu kako bi preživjele sve užase kroz koje su prolazile. Kroz tu priču Daniel iznova proživljava bol i patnju za majkom kroz koju je prolazio kao dječak. On i njegov otac nikada nisu uspjeli saznati što se dogodilo Rachel i kako je skončala. Tek u ovoj ispovjednoj noći Daniel dobiva odgovore i proživljava svoju bol kroz ljubav i katarzu.

Hena com iz Zagreba objavila je ovaj nagrađivani roman od 313 stranica 2020. godine u prijevodu Suzane Kos(1977.), docentice na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja predaje kolegije iz češke književnosti i kulture, a članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Hana Andronikova (1967. – 2011.) bila je poznata češka autorica. Diplomirala je engleski i češki jezik i književnost na Sveučilištu u Pragu. Nakon godinā rada u korporativnom financijskom sektoru posvetila se pisanju i postala spisateljica. Već s prvim romanom osvojila je publiku i kritiku. Bio je to Zvuk sunčanog sata za koji je dobila prestižnu nagradu „Magnesia Litera“ 2002. godine. Iste godine izdala je knjigu kratkih priča Srdce na udice zbog koje joj je 2007. US State Department sponzorirao pohađanje radionice Iowa Writers’ Workshop. Dijagnosticiran joj je rak dojke vrlo brzo nakon što se vratila iz Amerike. Napisala je knjigu Nebe nemá dno (2010.) koja je osobna kronika borbe s bolešću i razumijevanja moguće smrti. Iduće godine, 2011., za to je djelo opet dobila nagradu „Magnesia Litera“, ali nažalost uskoro je izgubila bitku s bolešću. Imala je 44 godine.

Pripremila: Dražena Petrišić