Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Gordana Cerjan-Letica i Slaven Letica: ”Druga medicina: traganje za tajnim...

KNJIGA TJEDNA Gordana Cerjan-Letica i Slaven Letica: ”Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja”

PODIJELITE

Nakon niza beletrističkih naslova, ovoga tjedna preporučujemo jednu stručnu knjigu koja, istina, možda nije najnovijeg datuma (objavljena je 2010. godine u nakladi Jesenski i Turk), ali je itekako aktualna u vremenu kada je sve više ljudi u potrazi za raznim načinima poboljšanja svog zdravlja, no nisu sigurni kako to postići. „Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja“ možda vam neće pružiti sve odgovore, ali vam može pomoći da razlučite dobro od lošega u poplavi suvremenih prehrambenih i zdravstvenih trendova koji se posljednjih godina izmjenjuju takoreći iz sezone u sezonu.

Zašto „druga medicina“? Prema autorima, području „druge medicine“, za razliku od „prve“ odnosno konvencionalne medicine, pripadaju sve medicinske prakse koje još uvijek imaju sekundaran položaj, barem što se tiče zakonodavstva i zaštite zdravlja, a to su narodna, komplementarna, integrirana i alternativna medicina, pa i nadrimedicina, nadrilječništvo i nadriljekarništvo, šarlatanstvo i iscjeliteljstvo. Svim ovim fenomenima – od njihovih najstarijih oblika do suvremenosti – bavi se ova knjiga. U njoj ćete pronaći povijesni pregled „druge medicine“ u cijelom svijetu, od Biblije do Brace sa Srebrnjaka, te primjere na koje sve načine potraga za zdravljem i vitalnošću može poći po krivu.

Uz sve veću popularnost pojma „placeba“ kao ključnog elementa ozdravljenja, autori razotkrivaju i taj famozni „faktor X“ i njegov utjecaj na naše zdravlje.

U koji oblik medicinske prakse čovjek uopće može imati povjerenja kada je nepobitno da i jedne i druge prakse pomažu ozdravljenju, makar i u obliku takozvanih čuda? Odgovor na to potražite u „Drugoj medicini“!

Iako Slavena Leticu većina poznaje po njegovom političkom i društvenom javnom djelovanju, neke će iznenaditi podatak da je on izniman zdravstveni stručnjak i dugogodišnji redovni profesor zdravstvene ekonomike i medicinske sociologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, konzultant UN-a na projektima strategija zdravstvenog razvoja u Indiji, Kini, Egiptu, Pakistanu, Filipinima, Sudanu i u gotovo svim europskim zemljama, te urednik dvaju stranih zdravstvenih časopisa. Njegova supruga, Gordana Cerjan-Letica, sociologinja i doktorica društvenih znanosti, izvanredna je profesorica na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s područjem interesa sociologija zdravlja, ženski zdravstveni pokreti te sociologija i etika stomatološke profesije.

autorica teksta: Ivana Grubačević