Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Gerbrand Bakker: Gore je tiho

KNJIGA TJEDNA Gerbrand Bakker: Gore je tiho

Pravi književni sladokusci uživat će u ovom romanu u kojem nisu važne samo riječi, nego i tišina između redaka.

PODIJELITE

Ovoga tjedna knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica zaustavili su se kraj police s nizozemskom književnošću i odabrali novu preporuku – roman “Gore je tiho” Gerbranda Bakkera.

Jedan od najpoznatijih nizozemskih pisaca studirao je književnost, sinkronizirao filmove, a kasnije se posvetio vrtlarstvu i pisanju. U brojnim intervjuima navodi kako su za njega bavljenje književnošću i vrtlarstvom dobitna kombinacija te kako najbolju inspiraciju pronalazi prilikom grabljanja lišća ili uređenja povrtnjaka. Izdavačka kuća Fraktura objavila je na hrvatskom jeziku dva Bakkerova romana: “Gore je tiho” (2013.) i “Obilazak2 (2016.).

Gdje je to tiho i zašto je tako tiho otkrivamo kroz život farmera Helmera u zabačenom nizozemskom selu. U tišinu sobe prvoga kata seoske kuće Helmer zatvara ostarjelog i nepokretnog oca, kojemu pripisuje krivnju za vlastite životne promašaje. Nakon iznenadne smrti brata blizanca bio je prisiljen snove o karijeri profesora književnosti zamijeniti mužnjom krava. Krave postaju njegova svakodnevica i godine prolaze u gorčini i neobjašnjivoj nostalgiji za neostvarenim snovima. Sve dok se neočekivano ne pojavi zaručnica preminuloga brata i unese promjene u njihove živote. Došao je trenutak da Helmut skine prašinu s potisnutih sjećanja, jer samo tako može zakoračiti u budućnost.

Roman ne donosi mnoštvo likova niti događaja pa nije za one koje tragaju za napetošću i knjigama koje se ne ispuštaju iz ruku. Naprotiv, ovu knjigu ćete s vremena na vrijeme htjeti odložiti kako biste što duže uživali u sjajno opisanoj složenosti međuljudskih odnosa u okolini koju moderno doba još nije u potpunosti promijenilo. Ovdje se još uvijek pišu pisma, njeguju dobrosusjedski odnosi, prodaje svježe mlijeko, promatra priroda kroz mijenu godišnjih doba. Pravi književni sladokusci uživat će u ovom romanu u kojem nisu važne samo riječi, nego i tišina između redaka.

Autorica teksta: Anamarija Stepanić