Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj...

KNJIGA TJEDNA Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao

PODIJELITE

Proljeće je službeno stiglo i u naš grad, pa vam knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica za bijeg u prirodu i druženje s knjigom ovoga tjedna preporučuju jednu vrlo neobičnu i zabavnu knjigu. Riječ je o romanu „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao” švedskog autora Fredrika Backmana.

Za Backmana možemo reći da je još jedna književna senzacija iz Švedske koja osvaja čitatelje širom svijeta, iako ne piše krimiće ni napete mračne romane kakvi su proslavili njegove sunarodnjake. Naprotiv, njegov prvi roman „Čovjek zvan Ove“ doživio je uspjeh zahvaljujući šarmantnom i duhovitom starcu, protagonistu te tople priče o ljubavi i prijateljstvu. Ništa manje zabavna nije baka iz novog romana, koja ima 77 godina i napuštajući ovaj život ostavlja svojoj sedmogodišnjoj unuci Elsi pisma isprike za razne ljude koje je kroz život povrijedila. Elsa dobiva zadatak isporučiti ta pisma onima kome su upućena. Prava je to avantura za djevojčicu koja tako upoznaje susjede, zaljubljene starce, pa čak i pse, a svatko od njih pomoći će joj da bolje upozna svoju baku i shvati njen životni put.

Zabavan roman koji će svojim pomalo bajkovitim likovima, inteligentnom djevojčicom i bakom antikonformistom, nasmijati i mlađe i one malo starije čitatelje. I sve će nas podsjetiti da je svijet puno ljepši ako mu pristupimo s malo više maštovitosti.

Autorica teksta: Anamarija Stepanić