Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Davor Rostuhar: Ljubav oko svijeta

KNJIGA TJEDNA Davor Rostuhar: Ljubav oko svijeta

Na šest kontinenata i 30 zemalja, razgovaralo se s parovima najrazličitije dobi, obrazovanja, kulture i imovinskog statusa o jednoj univerzalnoj temi - ljubavi

PODIJELITE

Vrlo zanimljiva knjiga Ljubav oko svijeta, objavljena uoči Valentinova, rezultat je opsežnog projekta Davora Rostuhara i njegove supruge Anđele.

Rostuhar je hrvatskoj javnosti poznat kao putnik i fotograf te vrlo uspješan putopisac. 2003. godine osnovao je Klub za ekspedicionizam i kulturu, u kojem je zaposlena i njegova supruga Anđela, također strastvena svjetska putnica. Prvi je Hrvat koji je proputovao od obale Antarktike do Južnog pola, o čemu je snimio dokumentarac Polarni san. Stoga nije neobično da je ovaj mladi par svoj medeni mjesec odlučio provesti istražujući ljubav u raznim kulturama. Nekoliko mjeseci su prikupljali informacije i osmišljavali logistiku putovanja, te su se u siječnju 2019. otisnuli u svijet. Proputovali su šest kontinenata i 30 zemalja, od velikih gradova Sjedinjenih Američkih Država i Europe pa sve do afričkih sela i brazilskih prašuma. Na tom putovanju imali su priliku razgovarati s parovima najrazličitije dobi, obrazovanja, kulture, imovinskog statusa o jednoj univerzalnoj temi – ljubavi.

Koliko raznolikih pogleda na ljubav je okupljeno u knjizi otkrit ćete sami, evo samo primjera … Ali iz Čada: ”Mi muškarci ukrašavamo se da pokažemo svoju ljepotu i potom plešemo, a djevojke nas gledaju. Ako se svidimo jedni drugima, možemo ići u šipražje i zabaviti se nasamo”.; Richa i Satinder iz Indije: ”Ugovoreni brakovi puno se rjeđe raspadaju jer ih ugovaraju roditelji, koji bolje poznaju svoju djecu i bolje znaju što bi moglo uspjeti, a što ne!”

Uz imena, fotografije i kratke ljubavne priče svih sudionika u projektu, Rostuhari su u knjigu uključili i sociološki pogled na ljubav, potkrijepljen istraživanjima uglednih svjetskih znanstvenika. Između aktualnih pogleda na ljubav i tumačenja nekih fenomena 21. stoljeća poput pronalaska ljubavi na internetu, Rostuhari pripovijedaju i o svom intimnom doživljaju ljubavi, usponima i padovima koji formiraju odnos između dvoje ljudi.

Svoja otkrića obuhvatili su u ovoj knjizi ali i u dokumentarnom filmu, čija je premijera odgođena zbog aktualnih epidemioloških mjera, no u planu je, baš kao i prijevod knjige na engleski jezik.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić