Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Davor Rostuhar: Degustacija slobode

KNJIGA TJEDNA Davor Rostuhar: Degustacija slobode

PODIJELITE

Ako ste se zaželjeli putovanja i odmaka od svakodnevice – a u ove vruće, ljetne dane, vjerujemo da jeste – u ovotjednoj književnoj preporuci predlažemo vam da se za početak zaputite u avanturu čitanja knjige popularnog domaćeg putnika, nomada i putopisca Davora Rostuhara. Iako je knjiga „Degustacija slobode“ objavljena prije ravno pet godina, jedna je od onih za koje volimo reći da su „oldies, but goldies“. U njoj nam Davor Rostuhar donosi svoja razmišljanja o slobodi, putovanjima, razlici između turista i putnika, priča o svojim putovanjima i iskustvima svojih prijatelja, također nomada kojima je domovina cijeli svijet.

Također možete saznati o različitim načinima putovanja, o tome kako su putovanja izgledala nekad i koliko je globalizacija to promijenila, o razlozima za putovanje (vjerski razlozi koji pokreću hodočasnike i hodače, želja za samospoznajom, učenjem i upoznavanjem novih kultura…) koji pokreću svakoga od nas, a u svima se nalazi, ponekad i skrivena ili još neupoznata, težnja za slobodom.

„Zašto je sloboda tako blisko vezana uz putovanje? Zato što se na putu oslobađamo svih onih utega svakodnevice… Naš dan u svakodnevici često određuju nužnosti, a naše svakodnevne odluke nisu samo naše. Na putu, pak, svako jutro donosi novi start i novi paket mogućnosti, a mi svakim korakom i svakom odlukom kreiramo svoju sudbinu.“

Rostuhar piše ležerno i pristupačno, tako da imate osjećaj kao da vas on osobno vodi na jedno od svojih putovanja. To i nije daleko od istine jer i sam priznaje da je pisanje ove knjige bio pothvat velik i sličan putovanju, što zaista nije malo ako dolazi iz pera čovjeka koji je uzduž i poprijeko proputovao gotovo cijeli svijet.

Ako se spremate na putovanje, ova će vam knjiga biti idealan suputnik, a ako ostajete kod kuće, ipak ćete imati dojam kao da ste čitajući putovali…

Davor Rostuhar (1982.) slobodni je pisac i fotograf sa statusom slobodnog umjetnika. Osim što neprestano putuje, organizira i vodi različite projekte i ekspedicije. Uz niz članaka u znanstveno-popularnim časopisima do sada je objavio i pet knjiga – Samo nek’ se kreće” (2003), Na putu u skrivenu dolinu” (2006), Džungla” (2009), Degustacija slobode” (2012), National Geographic – Hrvatska iz zraka“ – fotomonografija (2014) i U zemlji zmaja“ (2015).

Autorica: Ivana Grubačević