Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Chigozie Obioma: Ribari

KNJIGA TJEDNA Chigozie Obioma: Ribari

PODIJELITE

Početak rujna na zagrebačkoj kulturnoj sceni obogatit će Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura. Među brojnim uglednim i zanimljivim književnicima koji će gostovati na Festivalu nalazi se i Chigozie Obioma. Ovotjedna preporuka knjižničara Gradske knjižnice Velika Gorica je Obiomin roman ”Ribari”, još ga stignete pročitati i pripremiti neko pitanje za autora koji će 9. rujna posjetiti Zagreb.

Mjesto radnje Nigerija, vrijeme radnje devedesete godine 20. stoljeća, protagonisti četvorica braće, jedan drugome do ramena, najstariji Ikenna ima 15 godina, a najmlađi Ben 9. Otac privremeno odsutan zbog posla, a majka zauzeta brigom o kućanstvu i prodajom ostavlja dječacima slobodu za brojne nepodopštine. Iskušavanje vlastitih granica uključuje bježanje i ribarenje na zabranjenoj i prema pučkoj predaji ukletoj rijeci. Tamo će upoznati ludog Abulua koji proriče njihovoj obitelji strašnu sudbinu. Hoće li se zlokobno proročanstvo da će brat podići ruku na vlastita brata ispuniti i kakav će trag ostaviti na članovima cijele te obitelji čitatelji saznaju iz priče sada već odraslog Bena.

Nigerijski pisac, profesor književnosti s adresom stanovanja u Sjedinjenim Američkim Državama osvojio je čitatelje diljem svijeta 2015. godine. Zanimljivo je kako su ga prvotno brojni američki izdavači odbili tvrdeći kako čitatelje na Zapadu neće privući radnja smještena u Africi kao niti elementi fantazije odnosno magijskog realizma. Sam autor navodi kako čitatelji u Africi imaju posve drugu perspektivu i ‘’Ribare’’ čitaju kao vrlo realističan roman, uključujući i proročanstvo jednog luđaka koje na neki način određuje sudbinu aktera priče, jer Afrikancima je magija legitimni dio stvarnosti.Sigurni smo da ni hrvatski čitatelji neće ostati razočarani ovim književnim biserom koji unatoč bajkovitim elementima nudi i realističan uvid u kulturu najmnogoljudnije afričke zemlje Nigerije. Chigozie Obioma je sa samo 28 godina bio najmlađi finalist prestižne književne nagrade ‘Man Booker’, a književni kritičari ga uspoređuju s imenima poput Marqueza i Rushdija. Treba li vam još koji razlog da što prije požurite u knjižnicu upecati i pročitati ”Ribare”?

Autorica teksta: Anamarija Stepanić