Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Carl-Johan Forssen Ehrlin: Zeko koji želi zaspati

KNJIGA TJEDNA Carl-Johan Forssen Ehrlin: Zeko koji želi zaspati

PODIJELITE

Ovotjedna preporuka Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica prvenstveno je namijenjena roditeljima koji imaju problema s uspavljivanjem djece. Predstavljamo vam knjigu koja je vrlo brzo zauzela vrhove svjetskih ljestvica najčitanijih knjiga i, kako kaže autor, pomogla velikom broju djece da brže utonu u san.

Knjiga počinje malo neuobičajeno – s uputama o načinu korištenja te upozorenjem: Nikad ne čitajte ovu knjigu naglas u blizini nekoga tko upravlja bilo kojom vrstom vozila. Iako je knjiga bezopasna za upotrebu, autor i izdavač ne preuzimaju odgovornost za krajnji ishod

Autor Carl-Johan Forssén Ehrlin u suradnji s psiholozima i psihoterapeutima napisao je priču u kojoj koristi sofisticirane psihološke tehnike koje pomažu djeci da se opuste, utonu u san i mirno spavaju. Ustvari, radi se o tome da priča sugerira dječjoj podsvijesti da zaspi. Autor savjetuje da se za uspavljivanje djece izdvoji vrijeme i otklone sva moguća ometanja, ističe koje dijelove treba pročitati sporije i tiše, a koje naglasiti, kada spomenuti djetetovo ime, zijevnuti (djeci poznat signal pospanosti koji stvara empatiju) ili posuti čarobni prah za uspavljivanje. Jedna od preporuka jest i da dijete tijekom čitanja ne gleda u ilustracije, nego da opušteno leži. Autor kaže da će dijete ponekad zaspati već nakon nekoliko stranica, no u početku će možda biti potrebno i nekoliko puta pročitati priču. S usvajanjem rutine, dijete bi svaku večer trebalo zaspati sve brže i brže.

Sama priča opisuje dogodovštine pospanog Zeke Zokija koji ne može zaspati. U pratnji Mame Zečice, susrećući ljubazne likove poput Pospanog Puža i Sove Teških Očiju, dolazi do Strica Zijevka koji mu uvijek pomogne. On po zecu pospe čarobni prah od kojeg Zeko Zoki postane još umorniji i jedva stigne kući prije nego mirno utone u san.Ukoliko je Zeko koji želi spavati omogućio vašem djetetu da brže zaspi, a vama priskrbio malo više slobodnog vremena, preporučamo vam i knjigu istog autora, Slonica koja želi zaspati. Priča prati avanturu slonice Helene i njezine mame Slonice te njihovu potragu za umorom koji će ih svladati i odvesti u carstvo snova.

Autorica: Morana Peranić