Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Benjamin Black: Crnooka plavuša

KNJIGA TJEDNA Benjamin Black: Crnooka plavuša

PODIJELITE

Vaša Gradska knjižnica se s prvim rujanskim kišama vratila svom uobičajenom radnom vremenu (8-19.30 radnim danom, 8-13 subotom) i na police vam donijela pregršt novih knjiga. Tu su i vaši knjižničari koji će vam uvijek rado preporučiti kvalitetan roman bilo kojeg žanra. Iako ovotjedna preporuka nije najnovijeg datuma, već je riječ o romanu objavljenom 2015. godine, sigurni smo da će oduševiti sve prave ljubitelje krimića i trilera.

Suvremeni irski pisac John Banville objavio je 13 romana, osvojio mnoštvo nagrada i stekao veliku naklonost kritike i čitatelja. Na hrvatski jezik prevedeni su i objavljeni njegovi romani ”More”, ”Svjetlost iz davnina”, ”Knjiga dokaza” i ”Kepler”, te kriminalistički roman ”Crnooka plavuša” koji je napisao pod pseudonimom Benjamin Black. Navedeni roman hommage je Raymondu Chandleru i njegovu detektivu Philipu Marlowu koji ga je proslavio. Pred poznatim privatnim istražiteljem sada je zadatak pronaći ljubavnika mlade ljepotice koji je nestao u bespućima Kalifornije. Kako će inspektor Marlowe surađivati s plavušom crnih očiju, hoće li pasti na njen šarm ili prozrijeti da ona nešto prešućuje? Što sve skrivaju bogati pripadnici kalifornijskog društva sredine 20. stoljeća, u dimu cigara i whiskeya?

Black vješto oblači istančan Chandlerov stil u suvremeno ruho i donosi kvalitetan žanrovski roman, istovremeno zanimljiv i intrigantan. Vratio se Marlowe i nestrpljivo očekujemo njegove nove istrage.

autorica: Anamarija Stepanić