Home Gospodarstvo Klizišta u Općini Kravarsko stabilna

Klizišta u Općini Kravarsko stabilna

PODIJELITE

-Klizišta su stabilna, ne očekujemo probleme uzrokovane trenutnom vremenskom situacijom. Podzemne vode su na dubini od 5-6 metara i za sada opasnosti nema.- rekao nam je Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko.

Sanacija klizišta na groblju u Kravarskom je pred završetkom, radovi će trajati još oko mjesec dana. Klizište u Gajevu je privremeno sanirano, pojedine kuće jesu ugrožene, no ceste su prohodne.

-Općina nema dovoljno sredstava da sama izvrši kompletnu sanaciju. Projektna dokumentacija za sanaciju klizišta Donji Hruševec-Gromići je završena i dopis je poslan Hrvatskim cestama, no odgovor nismo dobili. Bez pomoći države, nažalost, sanacija neće biti moguća. Potrebno je naime uložiti 4 milijuna kuna.-rekao je Kolarec.Kravarsko-kliziste-iz-zraka1

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Dražen Barišić istaknuo je kako je područje Općine Kravarsko najugroženije klizištima, te da su za njihovu sanaciju korištena sredstva iz gradskog i općinskog proračuna.

-Ono što me smeta i boli da o tim klizištima jedino mi vodimo brigu. Do sada nije bila takva praksa u Hrvatskoj. Klizišta po Zagorju i nekim drugim lokacijama sanirala su se interventno sredstvima Hrvatskih cesta ili iz nekih drugih izvora. Neke županije financijski su pomagale sanacije klizišta na svom području, ali mi nismo dobili nikakvu pomoć niti na jednom klizištu. Sanacije su nas stajale više od pet milijuna kuna. – poručio je gradonačelnik

Samo u 2014. godini kada su u veljači i rujnu Općinu Kravarsko pogodile vremenske neprilike zbog čega je proglašena i elementarna nepogoda za to područje, štete od klizišta procijenjene su na 20 milijuna kuna.