Home Izdvojeno Vatrogasci spašavaju obiteljske kuće u Petrovini

Vatrogasci spašavaju obiteljske kuće u Petrovini

PODIJELITE

Velikogorički vatrogasci večeras su na nogama. Od Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice do dobrovoljnih vatrogasnih društava. Najkritičnije je u Petrovini gdje oborinska voda više ne otječe u kanal nabujalog potoka Lomnica. Voda se zadržava na tlu i prijeti obiteljskim kućama.

IMG_4008.jpg

–  Ugrožene su sve kuće u prvih 200 metara Petrovinske ulice. Tamo se voda iz vrtova slijeva u kuće. U tijeku je ispumpavanje vode koju izbacujemo s druge strane ceste prema šumi. Ne znam što nas čeka –  kaže zabrinuti zapovjednik DVD-a Gradići Božidar Barišić.

POPLAVLJEN PODRUMSKI STAN

Prve pozive građana vatrogasci su počeli dobivati u 16 sati. Motorne pumpe bile su potrebne na više lokacija. Jedna od njih je završila u podumskom stanu obitelji Pribić u Moslavačkoj ulici.

–  Supruga kad je došla s posla imala je što vidjeti. Voda je već ulazila u stambeni dio podruma. Vatrogasci sada uklanjaju vodu  –  kaže Stevo Pribić čijoj su obitelji u pomoć priskočili i susjedi. U zadnji trenutak spasili su peć na pelete.

Vatrogasci ističu kako su osnovni problem začepljeni kanali ispred obiteljskih kuća koji nisu održavani. Kiša ne prestaje padati, voda više nema kamo teći i kuće su u opasnosti.

IMG_3989.jpg

U PORASTU VODOSTAJ SAVE, KUPE I ODRE

Vodostaj Save u Zagrebu u porastu je od 8 sati ujutro kada je iznosio 162 centimetra, dok je u 20 sati dosegnuo 298 centimetara i očekuje se izlijevanje rijeke iz korita. Redovne mjere obrane od poplave počinju na 350 centimetara. U Rugvici je vodostaj Save u porastu od 14 sati kada je iznosio 624 centimetra. U 20 sati podigao se na 654, dok redovne mjere počinju na 720 centimetara.

Cijeloga dana u porastu je i rijeka Odra. Na mjernoj postaji Sifon u 8 sati izmjereno je 177 centimetara, da bi u 20 sati vodostaj narastao na 234 centimetara. U stalnom porastu od 14 sati je i rijeka Kupa na mjernom mjestu u Jamničkoj Kiselici. Stanovnike Lijevog Degoja i Auguštanovca u Općini Pokupsko čeka besana noć.

[print_gllr id=6978]