Home Izdvojeno KAD SUSTAV NE FUNKCIONIRA „Pojedini Romi bacaju otpad u prirodu, a mi...

KAD SUSTAV NE FUNKCIONIRA „Pojedini Romi bacaju otpad u prirodu, a mi dobivamo prekršajne prijave“

PODIJELITE

Glomazni otpad u prirodi, ilegalna odlagališta i nepropisno zbrinjavanje otpada problem je s kojim se Grad Velika Gorica već godinama pokušava uhvatiti u koštac. Upozorenja, kazne, kamere, komunalni redari, izvidnice, građani u patroli, male i velike komunalne akcije- daju kratkoročne rezultate, no u konačnici, sve to ide jako sporo jer odgovorni su građani- i dalje neodgovorni. Onima koji smeće bacaju teško se ulazi u trag i još teže kažnjava.

“Prijavljuju nas policiji, gađaju kamenjem”

To ipak nije slučaj u susjednoj općini Orle, u mjestu Veleševec. Tamo se „počinitelji“ itekako znaju. Kako? Mještani ih gledaju. Svaki dan. Nonšalantno jedna romska obitelj glomazni otpad deponira prekoputa svoje kuće, uz oteretni kanal Savišće-Odra, na javnoj površini, zagađuju javni prostor i prirodu, nagrđuju okoliš i mjesto. No, nije to jedini problem. Građani su to s kojima se, priča nam stanovnik Veleševca koji je, zbog straha, poželio ostati anoniman, ne da „na fino“. Nekoliko puta mještani su pokušavali uspostaviti dijalog, no romska obitelj ih ne sluša, prijavljuje policiji, čak ih gađa kamenjem!

„To već traje jako dugo. Do sad smo šutjeli i gledali, no više ne možemo“, govori nam sugovornik koji je, zahvaljujući svojoj inicijativi, nakon što je pozvao komunalnog redara, „pokupio“ kaznenu prijavu od Policije. „Umjesto da sustav rješava te stvari mi dobivamo kaznene prijave jer se Romi žale da ih uznemiravamo“, govori. Uz njega je kaznenu prijavu, početkom siječnja dobio i komunalni redar koji je stigao na teren na uvid, ali i načelnik općine Ervin Vujica.

„Došao je bager kako bi pokupio deponirano smeće, stigao je i komunalni redar i kad smo to počistili oni su sve u roku pola sata vratili natrag. Ja nisam ništa rekao, stajao sam sa strane, jedno od njihove djece me napalo letvom. Onda su pozvali i policiju koja mi je napisala prijavu“, priča dalje.

“Oni nas prijavljuju, Policija postupa, tko nas sluša?”

Iako smo pokušali u dva navrata dobiti pisano očitovanje od Goričke policije, a poslan je i službeni e-mail na Glasnogovorništvo PUZ-a, do danas odgovor nije stigao. Mještani su s pravom ljuti. Ne znaju što im je činiti i koga više zvati kad je očito da njih, koji se pokušavaju protiv toga boriti, sustav ne štiti.

„Dečki iz firme Lapor ovdje dolaze kositi, lome strojeve i malčeve na cigle, metale, na dječja kolica i traktore i nikome ništa. Oni nas uredno prijavljuju i Policija uredno postupa po njihovim prijavama, a za nas nitko ne mari“, rezignirano govori naš sugovornik.
Iako ova romska obitelj nije jedina u tom djelu Veleševca, s njima mještani imaju najviše problema. I nije tu samo u pitanju smeće. Navečer se čuje buka, galama, razbijanje, stanovnici ne mogu spavati jer ova obitelj, čini se, ovdje provodi svoju volju. I baš ih briga. Ništa ne rade, na socijalnoj su pomoći, dodaje naš sugovornik.

Zašto sustav ne funkcionira i tko je ovdje nadležan?

Ovdje uopće nije riječ o tome da se proziva obitelj zbog romske nacionalnosti, ovdje je riječ o ljudskom nemaru i nemoralu koji treba biti prozvan, bez obzira na vjersku, rasnu i drugu pripadnost. Ovdje je riječ o ljudskoj pripadnosti, o ljudskim postupcima i to ne samo od strane počinitelja već i onih koji bi u ovoj državi trebali provoditi zakone koji su, koliko nam je poznato, još uvijek isti za sve stanovnike. No tu upravo i dolazimo do problema, a on se zove: tko je ovdje nadležan? Policija? Općina? Socijalna služba? FBI? Marsovci?

Policija govori- ne može im stati na kraj, komunalni redar dolazi pa dobiva kaznu, finim uljuđenim razgovorom ne ide, a počinitelji trljaju rukama i nastavljaju po svom. I opet ćemo prebaciti lopticu na neka druga vrata, drugi ured, višu instancu i po onoj dobroj staroj „mene se to ne tiče“ nadati se da će se zaboraviti, da će proći, magično nestati ili da će se naći netko tko će se time pozabaviti.

A možda i neće. Jer zašto i bi. Smeće je ionako tamo u nekom Veleševcu, nije u njihovom dvorištu, pred njihovim vratima.