Home Izdvojeno Jurjevski krijesovi uskoro će obasjati nebo iznad Turopolja

Jurjevski krijesovi uskoro će obasjati nebo iznad Turopolja

PODIJELITE

Turopolje je poznato po proslavama Jurjeva i cijeli kraj te dane živi u znaku jurjevskih manifestacija. Već u petak, uoči blagdana svetog Jurja, palit će se krijesovi u okolnim velikogoričkim naseljima Mraclinu, Donjoj Lomnici i Velikoj Mlaki. Ulogu organizatora aktivnosti povodom proslave Jurjeva u okolnim mjestima preuzela su kulturno-umjetnička društva koja u njima djeluju.

– Na samo Jurjevo, u subotu 23. travnja, Velika Gorica će biti središnje mjesto događanja. U Parku dr. Franje Tuđmana održat će se tradicionalni Turopoljski festival folklora. – rekla nam je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

fa-turoplje-krijes-jurjevo-park-f-tudmana-5.jpg

Članovi Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice pripremili su višesatni program koji počinje u 17 sati. Posjetitelji će moći uživati u uprizorenju jurjevskih običaja iz turopoljskog kraja, a oko 20 sati najavljeno je paljenje krijesa. Večernji dio programa nastavlja se koncertom Lidije Bajuk i njezinoga kvarteta.

– Mi ove godine bilježimo najave dolaska turističkih grupa, a još smo prošle godine imali studijske grupe zainteresirane za Jurjevo. Turisti prepoznaju osobitosti obilježavanja blagdana svetog Jurja u Turopolju kao dio naše tradicije i mi to nastojimo iskoristiti i ponuditi našim posjetiteljima. – istaknula je Mesarić.

U nedjelju se program nastavlja u organizaciji Plemenite opčine turopoljske koja kod Starog grada Lukavca priprema bogati kulturno-umjetnički program. Od jutarnjih sati možete pogledati ocjenjivačke izložbe konja Hrvatski posavac i turopoljske svinje, a od popodnevnih sati uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu folklornih društava

Lukavec Dario Drvodelić (23)

– Imat ćemo štandove sa starim zanatima, radionice i izložbu tradicionalnih nošnji Turopolja, bogatu gastro ponudu, a bit će tu i naši poljoprivredni proizvođači koji će predstaviti svoje proizvode. Nastupit će i KUD-ovi iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice, a bit će i uprizorena borba Turopoljaca sa zmajem. Znači i ove godine napravili smo bogat program za naše posjetitelje. – najavio je Mihael Pavišić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Na svoje će doći i obožavatelji povijesnih vojnih postrojbi. Kako Turopoljski banderij često gostuje kod svojih kolega i prijatelja, očekuje se velik odaziv iz povijesnih vojnih postrojbi iz cijele Hrvatske. Prošle godine čak 14 postrojbi odazvalo se pozivu, tako da je za očekivati da će odaziv i ove godine biti dobar. Organizatori su pripremili i program namijenjen najmanjim posjetiteljima, a na to su se odlučili zbog loših kritika koje su proteklih godina dobili baš za taj dio programa.

– Organizirali smo radionice za djecu u samom dvorcu, ali i igraonicu i pričaonicu u donjoj prostoriji dvorca. – dodao je Pavišić.

Osim u radionicama mališani će moći uživati i u lunaparku koji će se nalaziti u ograđenom prostoru nasuprot dvorcu. Službeno otvaranje manifestacije predviđeno je za 18 sati, iako će nastupi KUD-ova započeti već od 16 sati. Večernji dio programa započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa u 20 sati i nastavlja se uz nastup glazbene grupe Pirati.