Home Izdvojeno Josipa Kukor – plesačica koja sklada glazbu za predstave

Josipa Kukor – plesačica koja sklada glazbu za predstave

PODIJELITE

Josipa Kukor je 19-godišnja studentica novinarstva sa velikim glazbenim i plesačkim uspjesima iza i ispred sebe. Pohađala je osnovnu školu Nikole Hribara, a zatim srednju Ekonomsku školu Velika Gorica te uz sve to i osnovnu i srednju plesnu školu Franje Lučića.

josipa kukor ples

–  Plesom se bavim od svoje desete godine, dakle devet godina. Što se glazbe tiče, budući da sam imala klavir doma, svirala sam ga od kada znam za sebe. Samouka sam po tom pitanju jer nisam glazbeno obrazovana. Glazbom sam se počela ozbiljnije baviti prije dvije godine tako što sam krenula raditi vlastite skladbe za klavir ali i covere poznatijih stvari, a počela sam i pjevati. –

josipa kukor ples

Josipa je trenutno studentica novinarstva. Odabrala je novinarstvo jer je željela što više naučiti o komunikaciji te o načinu na koji mediji funkcioniraju. Makar sada dobiva novinarsko znanje, i dalje ju više zove umjetnička strana. Glavni uzor u plesnim vodama joj je bila njena sestra, Lucija Kukor.

– Imam stariju sestru koja je plesala pa sam tako i ja počela po uzoru na nju i zavoljela ples, dok je pjevanje druga priča. Prijatelji su znali da pjevam pa su me i takoreći ‘pogurali’ te sam tako imala par pjevačkih gaža no nedavno sam shvatila da zapravo ne volim pjevati u javnosti što vjerojatno zvuči čudno budući da mi je scena udobno mjesto s obzirom na plesačko iskustvo, ali s pjevanjem ipak nije tako. –

josipa kukor ples

Bez obzira na velik opus njenih glazbenih sposobnosti najviše se posvećuje sviranju klavira i skladanju. Dok je pohađala plesnu školu, na natjecanjima je osvojila nekoliko prvih nagrada, no kaže kako su joj natjecanja izgubila značenje.

– U plesu treba uživati, a ne ga gledati kao nešto što se ocjenjuje jer svatko ima drugačiji stil te na kraju to ocjenjivanje jako ovisi o preferencijama žirija i njihovom subjektivnom mišljenju. –

josipa kukor ples

Trenutno pohađa sate suvremenog plesa kod Maše Kolar te je radila na HRT-u kao plesačica. Prošle godine, Josipa je prvi puta skladala glazbu za plesnu predstavu Maše Kolar pod nazivom ‘Trijada’.

– Priča kako je došlo do toga je malo i smiješna. Objavila sam svoj ‘cover’ na klaviru od pjesme ‘Intense’ Armina van Buurena što je Maša vidjela, javila mi se i rekla da joj se svidjelo te me pitala imam li nekih svojih skladbi te je tako i počela naša suradnja.

Uz faks, glazbu i ples, ipak uvijek pronađe vremena za sebe i svoje najdraže. Isprobala je mnoge stvari koje su je zanimale te sada točno zna što želi od svoje budućnosti.

josipa kukor ples

– Moja najveća zelja za budućnost je raditi glazbu za predstave, posebno filmsku glazbu, ali i baviti se glazbenom produkcijom na čemu trenutno i radim. –

Josipa iza sebe niže velike uspjehe, a i cilj pred njom je velik. Redakcija Kronika Velike Gorice želi joj svu sreću i što više uspješnih projekata.

josipa kukor ples