Home Izdvojeno Jeste li čuli za knjižničare-bicikliste? Gorica će im biti prvo odmorište na...

Jeste li čuli za knjižničare-bicikliste? Gorica će im biti prvo odmorište na ruti Zagreb-Sisak

PODIJELITE

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, knjižničari će sutra, 11. studenoga, na biciklima odvozit će rutu od Zagreba do Siska gdje se održava središnja svečanost.

akcija_Skolarac1

Knjižničari-biciklisti kreću u ranim jutarnjim satima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u Velikoj Gorici, prvom odmorištu na putu do Siska, ugostit će ih velikogorički knjižničari u Područnoj knjižnici Galženica. Doček je predviđen u 7 sati na Trgu Stjepana Radića ispred knjižnice.

knjiznicari1

Ova inicijativa je domaći odjek europskog pokreta zagovaranja za knjižnice Cycling for Libraries u kojem knjižničari iz zemalja diljem Europe jednom godišnje bicikliraju našim kontinentom s ciljem zagovaranja knjižničarske struke i podizanja svijesti o vrijednim uslugama i informacijskim resursima koje knjižnice pružaju lokalnoj i široj zajednici. Osim zagovaranja za knjižnice i davanja podrške ulozi knjižnica u zajednici, pokret Cycling for Libraries nastoji jačati i razvijati međunarodnu suradnju među knjižničarima, daljnju suradnju knjižnica i njihovih korisnika u osmišljavanju novih usluga i tako osigurati slobodan protok informacija i dijeljenje znanja.

Inicijativu Biciklima u Sisak pokrenula je tajnica Zagrebačkog knjižničarskog društva Marija Šimunović koja je uz Vesnu Starčević iz Knjižnica grada Zagreba sudjelovala na knjižničarskoj konvenciji Cycling for Libraries 2013. na ruti od Amsterdama do Bruxellesa.