Home Izdvojeno JESENSKA PECIVA Buhtle, proja ili kolač od mrkve

JESENSKA PECIVA Buhtle, proja ili kolač od mrkve

PODIJELITE

Domaća topla peciva najbolje pašu uz prohladna, jesenska popodneva. Mogu biti slatka i slana, a servirate li ih uz kavu ili čaj, uživat ćete u stapanju okusa i mirisa.

U posljednje vrijeme, kod mene na stolu se najčešće nađu buhtle s pekmezom. Pronašla sam savršen recept, od kojeg buhtle budu izuzetno mekane i sočne, a obzirom da se u tijesto dodaje i malo limunove korice, ove buhtle imaju prekrasan miris. Punim ih sa pekmezom od marelica, ali nedavno sam ih radila i sa pekmezom od malina i ova kombinacija me oduševila. Ukoliko se odlučite za ovu (originalno austrijsku) poslasticu, recept za domaće buhtle s pekmezom možete potražiti OVDJE.

Ako izbjegavate slatko i draža su vam slana peciva, svakako bih predložila da isprobate Proju, točnije kukuruzni kruh sa posnim sirom. Proja se radi u puno verzija, a meni je najdraža ova sa sirom. Može se jesti i sama (topla Proja odlično paše uz hladno pivo), a možete ju koristiti i kao kruh pa mazati kajmakom, putrom… Iako je topla Proja jako ukusna, ona se može jesti i hladna. Ono što je mene oduševilo je to što je nakon par dana stajanja u posudi za kruh, bila odlična kao i prvog dana. Nije se osušila niti promijenila okus. Recept za Proju potražite OVDJE.

Savršen jesenski desert je i Kolač s mrkvom i orasima. U ovom biskvitu krije se skoro pola kilograma mrkve, a uz dodatak oraha ovo postaje jako vrijedna i bogata delicija. Obzirom da preko ljeta uživam u svježem voću i povrću, sa hladnijim danima uvijek tražim zamjenu u vidu orašastih plodova i preostalog povrća, a ovaj kolač obuhvaća sve to. Tu je, naravno, i čokolada koja cijelu priču oko ovog sočnog biskvita čini praktički savršenom. Ukoliko je ovo vaš današnji izbor, recept potražite OVDJE.

Pripremila: Maja Derganc

Navedeni recepti dio su bloga croatian-food.eu, koji je u vlasništvu velikogoričanke Maje Derganc. Svu recepti na blogu su prevedeni i na engleski jezik, kako bi se proširio njihov doseg. Ukoliko u svojoj kuharici imate obiteljski recept koji želite objavite u javnosti, pošaljite ga na e mail: info@croatian-food.eu.