Home Izdvojeno Je li budući bazen ”malo veća kada”?

Je li budući bazen ”malo veća kada”?

PODIJELITE

Na 21. Sjednici Gradskog vijeća predstavljen je rad gradonačelnika u prvoj polovici ove godine, kao i izvršenje proračuna za isto razdoblje. U prvih šest mjeseci ostvareni su prihodi u iznosu od 137,3 milijuna kuna što je 44 posto godišnjeg plana, a rashodi su 118,3 milijuna kuna što iznosi 37,8 posto godišnjeg plana.

Gradonačelnik Dražen Barišić, govoreći o svom radu u proteklom razdoblju, podsjetio je na niz projekata koji su završeni, na one koji su pokrenuti kao i na buduće koji će tek biti realizirani.

Istaknuo je dovršetak Komunalnog centra, izgradnju rotora i magistralnog cjevovoda, energetsku obnovu fasada stambenih zgrada koja je u pojedinim dijelovima grada dovršena, dok je primjerice, ona na vodotornju  tek nedavno počela. Najavio je i izgradnju novog reciklažnog dvorišta u istočnom dijelu grada kod Miošićeve ulice.

SLJEDEĆE ŠKOLSKE GODINE BESPLATNI I UDŽBENICI I RADNE BILJEŽNICE

Podsjetio je da je Grad u obnovu društvenih domova u mjesnim odborima izdvojio nešto više od pola milijuna kuna i da je osigurao 3,2 milijuna kuna za besplatne udžbenike te je najavio da će za sljedeću školsku godinu osigurati sredstva i za kupnju radnih bilježnica. Roditelji, čini se, tako neće morati za svoje đake kupovati ni udžbenike ni radne bilježnice – sve će dobiti od grada.

MOST U KUČAMA DO DALJNJEG BEZ OBNOVE

Iako su izvješća o radu gradonačelnika i izvršenju proračuna prihvaćena, oporba je prije glasovanja iskazala svoje nezadovoljstvo.

– Izvješće je uvijek isto. Bilo bi dobro da ima samokritičnih rečenica jer nije sve idealno – rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić, podsjetivši na dugogodišnji problem obnove mosta u Kučama, od kojeg do daljnjega, čini se, neće biti ništa – Obrazloženje je da Hrvatske šume nisu imale hrastovinu. Pitanje je kada će se riješiti taj problem –

Isto je zanimalo i vijećnika Peru Josipovića (HNS). –Više je sramota da pričamo o mostu u Kučama koji je žila kucavica za ta naselja dolje. Ja ću se kao Staročičanin založit da se izgradi most u Kučama, a da se ne renovira Seljine Brigade, jer je to prioritet. Nama nedostaje da odredimo prioritete i strategiju –gradsko-vijece-04-10-2016-3Josipović je rekao i kako postoje komunalne potrebe i izvan Velike Gorice te je poručio gradonačelniku da se prošeta po Vrhovju, Turopolju, Posavini i Bregima jer ”Velika Gorica nije samo grad”.

HNS-ov vijećnik Goran Beus Richembergh istaknuo je klizišta u Vrhovju te prozvao Ivana Kuševića što šuti o tom problemu. – Lokacije su zarasle u draču, pola prometnice je u provaliji, kod sljedeće kiše sve se može urušiti. Ništa se nije napravilo – rekao je Beus Richembergh. Istaknuo je da je to ”demografski tanko područje koje ne donosi puno glasova”.

Kušević mu je odgovorio kako je upravo zbog ne rješavanja problema klizišta bio prisiljen prije 2,5 mjeseca podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Mjesnog odbora.

”BANDIĆ NAS JE OTVORENO PREVARIO”

Beus se osvrnuo i na susret Barišića i Bandića, rekavši da su se ista obećanja oko izgradnje tramvajske pruge od Velike Gorice do Zagreba mogla čuti i prije 8-9 godina.  – Otvoreno nas je prevario kod izgradnje vrtića u Velikoj Mlaki koji je trebao pokrivati i područje Velikog Polja-gradsko-vijece-04-10-2016-2Oštro je reagirala Tajana Amšel Zelenika (Milan Bandić 365) prozivajući Richembergha za širenje spinova.  – Meni nije jasno da čovjek koji toliko dugo boravi u politici i koji jako dobro zna koje su nadležnosti gradonačelnika Zagreba i Velike Gorice, može ovakve spinove prodavati s ove govornice. Svatko tko se bavi politikom jako dobro zna da gradonačelnik Zagreba ne može trošiti svoj novac za potrebe Grada Velike Gorice i obrnuto. Druga stvar su zajednički projekti, tipa vrtić ili tramvaj koji će napraviti Bandić, dalje će napraviti Barišić ili netko drugi tko će biti gradonačelnik –

BAZEN NE ZADOVOLJAVA POTREBE GRAĐANA

Gradonačelnik Barišić predstavio je vijećnicima i četiri aktualna projekta. Prvi je Centar za posjetitelje čija je izgradnja nedavno počela, drugi je Dječji vrtić Žirek u Cvjetnom naselju čija je izgradnja trenutno obustavljena zbog žalbe na nadzor, treći je oproštajna građevina na groblju Kušanec za koju su osigurana sredstva za prvu fazu i četvrti je zatvoreni bazen.

Upravo su se oko potonjeg uzbunili oporbeni vijećnici. Ističu kako nisu protiv izgradnje bazena, ali jesu protiv ovako koncipiranog bazena, a nisu zadovoljni ni lokacijom. Bazen bi se naime trebao graditi u Ulici kralja Stjepana Tomaševića.gradsko-vijece-04-10-2016-17Tako je Šimunić budući bazen, čija gradnja treba početi krajem ove godine, nazvao ”malo većom kadom” rekavši da će bazen biti veliki uteg oko vrata budućoj gradskoj administraciji. S njim se složio i HNS-ov vijećnik Goran Beus Richembergh.

-Ovime će se ubiti ideja o izgradnji kupališta za Velikogoričane u narednih trideset godina. Ovime nije dugoročno riješen bazen. Treba napraviti olimpijski na otvorenome. –rekao je Beus Richembergh.

Josipović je gradonačelnika i gradsku upravu pozvao da još jednom razmisle o bazenu. – Ovaj kompleks ovako kako je koncipiran neće zadovoljiti potrebe građana. Treba obići druge projekte i vidjeti kako druge lokalne samouprave imaju to riješeno –gradsko-vijece-04-10-2016-1-Grad mora imati bazen, ali taj bazen tamo ne spada, to nije dobra lokacija- rekao je Vladimir Pavišić i dodao kako će taj projekt biti rupa bez dna.

Predstavljajući projekt zatvorenog bazena, vrijedan 34,5 milijuna kuna,  gradonačelnik Barišić rekao je da to neće biti ”malo veća kada”. Izgradit će se kompleks na 3 900 četvornih metara sa sunčalištem i velikim bazenom od  16,5 m x 25 m, dubine 1,8 m – 2,4 m i malim za neplivače od 10 m x 16 m. Osigurat će se 70 parkirnih mjesta, a bit će i dodatnih sadržaja poput spa centra, caffe bara i trim dvorane.

UPITAN NASTAVAK SJEDNICE

Tijekom aktualnog sata, nakon odgovora gradonačelnika Dražena Barišića na pitanje vijećnika Jurice Mihalja, isti je, nezadovoljan odgovorom, s još dvojicom stranačkih kolega, Stjepanom Kosićem i Tomislavom Lukšićem napustio vijećnicu. Potpredsjednik Vijeća Damir Šimunić zatražio je stanku nakon aktualca kako bi se ponovno osigurao kvorum.gradsko-vijece-04-10-2016-11 – Ovo što se danas događa u ovoj vijećnici je vrlo neozbiljno. Ostali ste bez jednog dijela vaših vijećnika koji su napustili ovu sjednicu. Smatramo da je to neprimjereno i neodgovorno prema građanima Velike Gorice. Mi ćemo napustiti sjednicu dok se ne saberete i vratite svoje vijećnike da rade posao za koji su ih građani birali –

Nakon stanke, vijećnici su se vratili, a sjednica je nastavljena.