Home Izdvojeno Jaglaci i maćuhice našim damama: ‘Ja volim biti žena i da me...

Jaglaci i maćuhice našim damama: ‘Ja volim biti žena i da me netko malo mazi’

PODIJELITE

Mnoge Goričanke danas su uzele svoju teglicu cvijeća i obilježile sutrašnji Međunarodni Dan žena. Jaglace je ispred Tržnog centra dijelio gradonačelnik Dražen Barišić, zajedno sa svojim zamjenicima Ervinom Kolarcem i Stjepanom Kosom te predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Vidovićem. Nekoliko koraka dalje također je stajao štand sa cvijećem, ali s maćuhicama. Njih su dijelili članovi velikogoričkog SDP-a. Pune ruke cvijeća imale su i prolaznice ispred zelene tržnice, gdje su maćuhice ženama poklanjali članovi HSLS-a.

Dan Zena, Macuhice, Trznica (21)

‘ZA GOSPOĐU I SUSJEDU’

– Žena je ipak majka, nije glava kuće, ali je desna ruka jednom muškarcu. Vodi brigu o tri ćoška, a nekada i četiri – naglasila je jedna gospođa. Upravo su zato mnogi muškarci ponijeli teglicu cvijeća svojoj najdražoj supruzi, a neki su čak željeli usrećiti i susjedu.

– Cvijeće sam došao uzeti svojoj gospođi, ali i svojoj dragoj susjedi, da se ne naljuti. Svim ženama želim njihov sretan Dan – rekao je gospodin koji je želio ostati neimenovan.Dan Zena, Macuhice, Trznica (14)

– Međunarodni dan žena poseban mi je zbog Rose Luxemburg koja se borila za naše pravo glasa. Danas žene imaju sva prava te u odnosu na muškarce nisu potlačene. Baš sam o tome razgovarala sa svojom sestrom. Priroda se pobrinula da žensko tijelo bude drugačije od muškog pa vjerojatno tu i ima razlike. Ja volim biti žena i da me netko malo mazi – istaknula je jedna prolaznica.

PREDSJEDNICA KAO SIMBOL

Gradonačelnik Barišić ističe kako je naše društvo zatvorenije nego što bi trebalo biti te da žena još nije pronašla mjesto koje joj pripada.

– Prema mom mišljenju, žena niti u obiteljskoj, a niti u poslovnoj sredini nije zastupljena i cijenjena onako kako bi trebala. O tome treba progovoriti češće. Od ove godine imamo žensku predsjednicu, a ta simbolika nam je vrlo bitna zato što smo kao društvo pokazali da priznajemo ženu – naglasio je gradonačelnik.

Predsjednica županijskog foruma žena SDP-a Anita Šikić ističe da su žene diskriminirane na više razina te kako je njihov položaj u društvu potrebno promijeniti.

– Željela bih spomenuti kako je usvojen naš prijedlog zakona da na stranačkim listama mora biti 40 posto žena. Radi se maksimalno na tome da se poboljša status žena u državi – kazala je Šikić.

Čestitkama za Dan žena pridružio se i velikogorički HSLS, čiji predsjednik Mario Šipušić također ističe neprocjenjivu ulogu žena u svakodnevnom životu.

– Željeli smo iskazati podršku svim ženama u nastojanjima za ravnopravnijim i pravednijim statusom u društvu u kojem živimo, poštovanje i brigu koju zaslužuju u svakodnevnom životu gdje je njihova uloga ogromna i nemjerljiva – rekao je Šipušić.

[gmedia id=21]