Home Izdvojeno Izabrana najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

Izabrana najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

PODIJELITE

Marina Dobošić iz Žabnice iz Općine Farkaševac najuzornija je seoska žena Zagrebačke županije za 2016. godinu. Nositeljica je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi uzgojom buča golica i proizvodnjom bučinog ulja u vlastitoj uljari.

Prvom pratiljom najuzornije proglašena je Marijana Prevarek iz Vrhovca kod Vrbovca, a drugom pratiljom Snježana Klanfar iz Jurkova Sela iz općine Žumberak. Njih tri će predstavljati Zagrebačku županiju na izboru najuzornije hrvatske seoske žene, 15. listopada u Graberju pored Kutjeva.

Obitelj Marine Dobošić, na njezin nagovor, prije osam godina napustila je uzgoj krava i proizvodnju mlijeka te se okrenula proizvodnji bučinog ulja. Danas buče uzgaja na površini od 20 hekatra, a s još dvadesetak hektara otkupljuje je od kooperanata. Osim bučinog ulja, čistoga te s 20-postotnim dodatkom suncokretova, proizvodi i bučino brašno te namaz od mljevenih bučinih koštica, s dodatkom češnjaka i đumbira. Također, njezina obitelj proizvodi i brašno od pira te heljdu. Marina je majka sedmogodišnjeg Filipa i petogodišnje Nine, aktivna je članica LAG-a Prigorje – preko kojega uređuje kušaonicu bučinog ulja, a u slobodno vrijeme se opušta uz cvijeće, slikanje i izradu mozaika.najuzornija-zena-zagrebacke-zupanije-3

Marijana Preverek, prva pratilja, nositeljica je OPG-a koji se bavi proizvodnjom mlijeka. Na obiteljskoj farmi trenutno je šezdesetak muznih krava te još toliko junica i ženske teladi. Majka je četvero djece, a najdraža Marijanina aktivnost u slobodno vrijeme je čitanje knjiga. Tjedno u vrbovečkoj knjižnici, u prosjeku, posudi tri knjige.

Druga pratilja, Snježana Klanfar, sa suprugom se bavi ruralnim turizmom. U objektu kojega vodi šest je ležajeva. Sve ubrane plodove sa gospodarstva preradi, te plasira kroz agroturizam. Majka je dvoje djece i predsjednica Udruge za održivi razvoj Žumberka.najuzornija-zena-zagrebacke-zupanije-2

U konkurenciji za najuzorniju ženu Zagrebačke županije bile su još Marija Jantoljak iz Žunca – grad Vrbovec, Jadranka Ribarić iz Belčića – grad Jastrebarsko, Ankica Trcak iz Polonja – grad Sveti Ivan Zelina i Ana Zeba iz Križevčeca – također grad Sveti Ivan Zelina.

Lentu najuzornijoj, te priznanja ostalim uzornim seoskim ženama, uručio je župan Stjepan Kožić.

Foto: Zagrebačka županija