Home Vijesti Ivan Šuker govorio je u Hrvatskom saboru više od 3000 puta

Ivan Šuker govorio je u Hrvatskom saboru više od 3000 puta

PODIJELITE

Napustio nas je danas u 66. godini života nakon kratke i teške bolesti bivši gradonačelnik Velike Gorice i bivši ministar financija Republike Hrvatske Ivan Šuker. Izabran u Hrvatski sabor čak šest puta, Šuker će ostati zapamćen kao jedan od najaktivnijih zastupnika. U saborske klupe ušao je 2000.-e, a u njima je boravio sve do 2020. godine.

Ostat će upamćen kao jedan od najprepoznatljivijih govornika u povijesti Hrvatskoga sabora. Odlikovao ga je jasan, energičan i argumentativan stil, u kojemu nije bilo praznoga hoda. Govorio je najviše o pitanjima državnoga proračuna i financiranja države te o porezima i o državnoj imovini. U pet saziva Sabora, koliko se službeno broji, od 2003. do 2020. godine, govorio je čak 3137 puta.

Kao ministar financija u dvjema vladama Ive Sanadera, 256 puta je nastupio da obrazloži zakone koji su se donosili.

Nakon smjene i povratka u zakonodavnu vlast 2009. godine, nije kao mnogi ostao tih, i za riječ se je do raspuštanja javio točno 100 puta.

Za vrijeme sedmoga saziva Sabora, koji je proveo u opoziciji, govorio je čak 1845 puta. U ime Kluba zastupnika HDZ-a obrazlagao je 196 puta, a replicirao je ili odgovorio na repliku u skoro 1400 navrata.

Ni povratak HDZ-a na vlast nije ga utišao. U 8. i 9. sazivu, za vrijeme premijera Tihomira Oreškovića i prve vlade Andreja Plenkovića, javio se je za riječ ukupno 936 puta.

Neka mu je laka zemlja.