Home Izdvojeno Istraživanje pokazalo – Gorica ima najmanji broj nasilnih kaznenih djela

Istraživanje pokazalo – Gorica ima najmanji broj nasilnih kaznenih djela

PODIJELITE

Časopis Zaštita već sedam godina u suradnji s institucijama za društvena istraživanja provodi istraživanje o sigurnosti hrvatskih gradova. Istraživanjem su obuhvaćeni gradovi iznad 20.000 stanovnika, a takvih je gradova u Hrvatskoj 29.

Kako navode na 24sata, u obzir su uzeli nasilna kaznena djela, imovinska kaznena djela što podrazumijeva razbojništva, provalne krađe, teške krađe, razbojničke krađe i krađe, potom žrtve u prometu te učestalost zloporabe opojnih droga.

Gorica nije više među deset najsigurnijih gradova

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela, istraživanje pokazuje da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu. Gorica također prednjači sa najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. Uz nju se bilježe Petrinja i Karlovac.

Kako prikazuje istraživanje, iz prvih deset najsigurnijih gradova ispala je Velika Gorica, Virovitica i Kaštela no samo su se neznatno pomakli na listi ispod deset najsigurnijih. Kada se gleda ukupna sigurnost, Sinj je najsigurniji hrvatski grad sa stopom od 1,51.