Home Vijesti Inicijativa ‘Jedni za druge’ traži volontere u Gorici za pomoć rizičnim skupinama...

Inicijativa ‘Jedni za druge’ traži volontere u Gorici za pomoć rizičnim skupinama građana

PODIJELITE

Građanska inicijativa ‘Jedni za druge’ krenula je iz osobne inicijative nekolicine studenata i studentica, koji su pokrenuli istoimenu Facebook grupu koja je tijekom vikenda prikupila više od deset tisuća članova.

Kako nam govore iz inicijative, cilj je osigurati pomoć u obavljanju svakodnevnih potreba osobama koje su u samoizolaciji i rizičnim skupinama građana. Budući da se pokazalo da je pomoć itekako potrebna, putem grupe su organizirani timovi volontera u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Splitu i Zadru, a sada traže volontere i u Velikoj Gorici.

Pokrenut je i humanitarni broj telefona 0800 900 890 na kojem građani mogu tražiti pomoć. Važna je napomena da svi volonteri slijede preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Stožera civilne obrane i ostalih nadležnih tijela, a inicijativa je u kontaktu i sa lokalnim jedinicama Crvenog križa i sličnih organizacija koje se bave humanitarnim radom. Ova inicijativa je u potpunosti građanska inicijativa i kao takva nije povezana ni s jednom političkom strankom u Hrvatskoj.

Kako funkcionira 0800 900 890?

U trenutku kad kontaktirate njihove volontere putem humanitarne linije, trebate reći svoje ime i prezime, kvart, broj telefona i pomoć koja vam je potrebna. Volonteri s telefona će vas pokušati spojiti s volonterima koji su na terenu. Mole da njihov broj zovete isključivo u ove svrhe iz poštovanja prema vremenu i dobroj volji  volontera. Nakon toga, s vama će u kontaktu biti osoba koja će vam pomoć i dostaviti, te ćete s njom direktno dogovarati detalje o pomoći koja vam je potrebna i načinu plaćanja.

U Velikoj Gorici nedavno je pokrenuta i Facebook grupa “Želim pomoći” preko koje se okupljaju volonteri i pomažu potrebitima, starijima i onima u izolaciji prikupiti važne potrepštine ili lijekove. Letci o ovoj akciji nalaze se po čitavom gradu, a pozivamo da proširite vijest o akciji prijateljima i susjedima.